In Duitsland kan je nu een auto kopen bij… Lidl

De Duitse winkelketen Lidl biedt zijn klanten voortaan de mogelijkheid om online snel en goedkoop een auto te leasen. Daarvoor heeft de retailer een samenwerking gesloten met het Duitse leasingplatform Vehiculum. Een Fiat Cinquecento kan bij Lidl voor twee, drie of vier jaar worden gehuurd. De klant moet een bedrag van 89 euro per maand betalen. Lidl biedt duizend auto’s in leasing aan. Het aanbod loopt tot april.

De voertuigen kunnen alleen online worden besteld en betaald. Dat herleidt het volledige huurproces – op computer of smartphone – tot amper vijftien minuten. De klant kan zijn wagen ophalen bij een autodealer in Berlijn, Erfurt of Halle.

Aanval

“Lidl trekt met dit aanbod niet alleen nieuwe klanten aan, maar lanceert ook een aanval op de autodealer,” zegt Ferdinand Dudenhöffer, professor verkeerswetenschappen aan de Universität Duisburg-Essen. “Dit systeem zou dealers uiteindelijk verplichten hun activiteiten te stoppen. Niemand kan tegen deze prijzen concurreren. Een full-service pakket voor de Cinquecento – inclusief verzekering, onderhoudskosten en een set winterbanden – kost bij Lidl amper 164 euro per maand. Dat is minder dan 2.000 euro per jaar. Dat is praktisch gratis in vergelijking met de uitgaven die met de aankoop van een nieuwe auto gepaard gaan.”

Dudenhöffer waarschuwt dat de autoverkoop met deze nieuwe strategieën een paard van troje binnenhaalt. “Deze nieuwe toepassingen zullen de verdiensten van de autodealer geleidelijk steeds verder uithollen,” aldus de autospecialist. “Handelaars zullen op middellange termijn een nieuw zakelijk model moeten uitbouwen. De nieuwe wereld van de internetgeneratie maakt de klassieke autohandel overbodig. ”

Tot dusverre maakt vooral de bedrijfswereld van leasewagens gebruikt. Dat kan volgens experts echter snel veranderen. De markt van bedrijfswagens bestaat in Duitsland inmiddels al voor 80 procent uit leasingcontracten. Op de particuliere markt valt dat aandeel echter terug tot een niveau tussen 20 procent en 30 procent. “Daar is nog een duidelijke groeimarkt,” zegt Lukas Steinhilber, chief executive van Vehiculum, dat met Lidl het nieuwe aanbod samenstelde.

Aanbod

“De Lidl-campagne toont op welke manier de auto in de toekomst zal worden aangeschaft. Leasing komt overeen met een trend die bij de jongere generatie momenteel bijzonder populair is. Deze demografie wil de maandelijkse kosten onder controle houden. Bezit is voor hen geen noodzaak. Dat laat hen ook toe om grote instapkosten te vermijden. Op die manier behouden ze een sterkere budgettaire achtergrond.”

Vehiculum werd twee jaar geleden opgericht en heeft inmiddels al voor ongeveer 300 miljoen euro leasing-contracten geregeld. Bij het bedrijf werken momenteel een zeventigtal mensen.

“Voor de discounters is de autolease een strategie om de klantentrouw met steeds nieuwe producten te versterken,” zegt Michael Gerling, hoofd van het EHI Retail Institute. “De groei van de discounters is minder uitgesproken dan enkele jaren geleden. Daarom experimenteert de sector voortdurend met nieuwe producten.”

“Dat kan men vooral opmerken in het toeristische aanbod, maar ook in de verkoop van vervoerbewijzen of gsm-contracten. Sommige aanbiedingen zijn al zelfs een vast product van de retailers geworden. Het lease-contract voor de Cinquecento sluit bovendien perfect aan bij de strategie van Lidl, die goede kwaliteit tegen lage prijzen wil aanbieden.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20