Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 13 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

E-commerce zorgt voor tsunami van ontslagen in Europese retailsector

Logo Business AM
Economie

30/01/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Winkelketens in Groot-Brittannië en Duitsland hebben duizenden ontslagen aangekondigd. De problemen maken duidelijk dat de Europese retailmarkt in een duidelijke crisis verkeert. Dat betoogt Stefan Nicola, analist bij het persbureau Bloomberg. Hij reageert daarmee op berichten dat de Britse retailer Tesco en diens Duitse sectorgenoot Galeria Kaufhof gezamenlijk bijna twintigduizend banen willen schrappen.

De crisis moet volgens Nicola in belangrijke mate worden toegeschreven aan de toenemende populariteit van het online shoppen. Daardoor dreigen de verkopen in de traditionele winkelstraten immers drastisch te dalen.

Erosie

“Het online winkelen versnelt de erosie van de omzetten van de traditionele fysieke winkels,” beklemtoont Stefan Nicola. “Dit creëert een groeiende lijst van Europese retailers die onder indruk van de toenemend online concurrentie instorten. De verschuiving naar het online shoppen ondermijnt de inkomsten in de traditionele winkelstraten. De vertraging van de economische groei maakt die problemen nog groter. Bovendien is er in Groot-Brittannië de blijvende onzekerheid rond de scheiding met de Europese Unie.”

“Traditionele retailers zoals Tesco lijden onder de concurrentie van de Duitse discounters Lidl en Aldi. Tegelijkertijd schakelen steeds meer mensen over naar online boodschappen, een trend die ook het lot van bezorgdiensten een stimulans geeft.”

“Retailers die onvoldoende snel op de online ontwikkelingen hebben gereageerd, zijn in Groot-Brittannië in zware moeilijkheden gekomen,” benadrukt Nicola. “Groot-Brittannië is voor die evoluties bijzonder gevoelig, want de verschuiving naar de ecommerce is in het land sneller verlopen dan in de Verenigde Staten en andere Europese landen.”

Braakliggend

Deze evoluties doen volgens Nicola vragen rijzen over de toekomst van retailers zoals Debenhams, die met zijn kredietverstrekkers onderhandelt over een schuld van minstens 300 miljoen pond die volgend jaar zou moeten worden afgelost. De Britse winkelstraten zijn door faillissementen al gedecimeerd.”

In Duitsland hebben lokale politici eveneens al herhaaldelijk gewaarschuwd dat de binnensteden in braakliggende gebieden dreigen te veranderen indien de aanval tegen de fysieke winkels blijft doorgaan. “Onder meer de groep Karstadt Warenhaus waarschuwde al dat zijn dochter Galeria Kaufhof een uitgebreide herstructurering zal moeten doorvoeren om zijn kosten te verlagen,” zegt Nicola.

“De Duitse groep Gerry Weber, die in zestig landen meer dan twaalfhonderd winkels exploiteert, moest vorig jaar zijn eerste verlies in bijna drie decennia melden. Het concern heeft inmiddels een bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Gerry Weber wil een herstructurering doorvoeren en een doorstart maken.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks