Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

In deze landen wordt de meeste mousserende wijn geproduceerd

Logo Business AM
Wijn Insider

01/10/2020 | Frank Van der Auwera | 3 min leestijd

Isopix

Dat wijnbubbels de laatste jaren aan populariteit winnen, staat vast. Net zoals iedereen wel beseft dat er ook steeds meer commerciële kansen liggen naast de vanzelfsprekende champagne, cava of spumante.

Deze tabel geeft de acht belangrijkste bubbelproducenten globaal weer en brengt hun marktaandeel qua productie in kaart voor het referentiejaar 2017. Dit type informatie is inderdaad zeer lastig om te sprokkelen, toch zeker de betrouwbare cijfers die vaak heel laattijdig arriveren.

Van een wereldmarkt die in dat referentiejaar maar liefst 270 miljoen kartons en kisten mousserende wijn produceerde, vallen bij analyse toch een aantal trends op. Let op: het draait hier om volumes en marktaandelen, niet om de waarde van deze productiestroom. Want dan zal Frankrijk waarschijnlijk wel het peloton aanvoeren.

De trends?

1. Italië boven

Italië (22%) overklast Frankrijk (19%), zij het nipt. Het is een feit dat in Italië er tegenwoordig uit alle regio’s boeiende(re) mousserende wijn in onze rekken verschijnt dan de nogal halfzoete massaspumante die vijftien jaar geleden nog bon ton was.

2. Verrassende derde

Waar veel bubbelfans spontaan Spanje (12%) het brons zouden geven, staat echter Duitsland (15%) op plek 3 met 15% productieaandeel. Die kenniskloof merken we ook in publieke degustaties of op internetfora: de doorsnee Belgische wijnconsument heeft helemaal géén, of een foute, perceptie van de Duitse sekt en zijn varianten.

Ook daar zitten tegenwoordig pareltjes tussen, maar er is nog veel overredingskracht nodig om dát diets te maken aan onze consumenten. Vooroordelen zijn immers hardnekkig.

3. Europa domineert

De Europese dominantie van de belletjesproductie blijft opvallen. Alleen al de top 4 is namelijk goed voor bijna 7 op de 10 geproduceerde moussewijnen (68%).

Wijnpluk van Abrau-Durso, een van de bekendste Russische bubbelwijnproducenten.
Wijnpluk van Abrau-Durso, een van de bekendste Russische bubbelproducenten. – Isopix

4. Rusland verslaat de VS

Dat Rusland nu al meer bubbels produceert dan de VS of Australië is nog zo’n goed bewaard geheim. Logisch, want de productie ervan wordt zelden of nooit geëxporteerd.

5. Oprukkende bubbellanden

In de altijd wat vage rubriek ‘others’ zitten toch interessante oprukkende bubbellanden zoals Zuid-Afrika en Portugal, terwijl de kans ook groot is dat er straks uit Oost-Europa nog verrassende flessen op ons afkomen.

Source: 8AM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks