In de VS maakt de abortuspil een opmars: hoe werkt het?

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond heeft de regels rond de abortuspil versoepeld. Amerikaanse vrouwen die hun zwangerschap willen onderbreken kunnen die pil nu ook per post opgestuurd krijgen. Ook in ons land is de pil beschikbaar, al moeten Belgische vrouwen die pillen bij een abortuskliniek of bepaalde ziekenhuizen afhalen.

Waarom is dit belangrijk?

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft donderdag beslist dat abortuspillen voortaan per post opgestuurd kunnen worden. Dit kan van cruciaal belang zijn voor vrouwen in rurale gebieden die niet in de buurt van een abortuskliniek wonen. In de VS staat de abortuswet echter stevig onder druk.

Mifepriston en misoprostol

Vrouwen die hun zwangerschap willen onderbreken hebben twee opties: abortus door middel van een zuigcurretage, of abortus aan de hand van een abortuspil. In België is de wettelijke termijn voor een curretage tot twaalf weken na de bevruchting. Voor een abortuspil ligt de grens gewoonlijk op zeven weken na de bevruchting. Belgische vrouwen moeten ook bij een abortuskliniek of specifieke ziekenhuizen langs gaan om de pil te krijgen.

In de Verenigde Staten, die een stuk liberaler zijn op het vlak van abortus dan de meeste Europese landen, ligt de termijn voor een zuigcurretage op 23 weken en voor de abortuspil op elf weken na de bevruchting.

Hoe werkt het?

In feite gaat het niet om één pil, maar om twee pillen die op twee dagen moeten ingenomen worden. De eerste is mifepriston, deze pil belemmert de aanvoer van het hormoon progesteron waardoor de zwangerschap onderbroken wordt. Maximaal 48 uur na de eerste pil moet men misoprostol nemen, die pil veroorzaakt samentrekkingen van de baarmoeder, zodat de embryo wordt uitgedreven.

De neveneffecten van de kuur zijn te vergelijken met een vroege miskraam of hevige menstruatiepijn. De embryo wordt samen met bloed uit de baarmoeder gedreven. Daarnaast kan ook koorts, hoofdpijn, duizeligheid en diarree optreden.

Voor Amerikaanse vrouwen is het mogelijk de abortuspil thuis in te nemen en daar in een zo comfortabel mogelijke omgeving de onaangename gevolgen te ondergaan. De verzending per post betekent niet dat de pillen vrij verkrijgbaar zijn. Het blijft medicatie op voorschrift, ook na de toename moeten vrouwen op een controle bij de dokter om hun gezondheid en het succes van de abortus te controleren.

In België moeten beide pillen echter in het abortuscentrum of ziekenhuis zelf ingenomen worden, onder toezicht van een arts. Na de eerste pil moeten vrouwen in België minstens een half uur onder toezicht gehouden worden, na de toename van misoprostol is dat drie à vier uur.

De methode wordt in de VS steeds vaker toegepast. Een Amerikaanse studie uit 2018 stelt dat ongeveer 54 procent van alle abortussen in de eerste negen weken van de zwangerschap door de pil werd uitgevoerd.

Roe v. Wade onder druk

De versoepeling van de abortuspil door de FDA is opmerkelijk. In de Verenigde Staten staat de abortuswet namelijk onder stevige druk. Het Amerikaanse Hooggerechtshof moet daar beslissen over kernprincipes uit de historische uitspraak in de rechtszaak Roe v. Wade, die sinds 1973 vrouwen in alle staten het recht op abortus geeft.

Het Hooggerechtshof kent voornamelijk conservatieve rechters, dus de kans is groot dat dit principe van tafel wordt geveegd en individuele staten terug het heft in eigen handen kunnen nemen. In zeker twintig Amerikaanse staten staan trigger laws klaar die de abortuswet verstrengen zodra het Hooggerechtshof groen licht geeft.

Maar ondanks de garantie die Roe v. Wade biedt, hebben veel Amerikaanse staten door een creatieve omgang met de wet de regels rond abortus strenger gemaakt. slechts een handjevol abortusklinieken aanwezig. In de staat Mississippi is bijvoorbeeld slechts één abortuskliniek aanwezig, dat in een staat die meer dan vier keer groter is dan België. Dat de FDA het nu toelaat om abortuspillen per post te versturen is dus voor veel vrouwen die hun zwangerschap willen onderbreken cruciaal.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20