Amerikaanse bedrijven protesteren tegen wetswijzigingen in Texas, inclusief het abortusverbod

Amerikaanse bedrijven zoals Lyft Inc, American Airlines Group Inc en Silicon Laboratories Inc hebben vrijdag hun ongenoegen geuit over de nieuwe Texaanse wetten op abortus, vuurwapens en stembeperkingen. Een nieuw teken van de toegenomen inspanningen van sommige bedrijven om hun engagement voor sociale verantwoordelijkheid te tonen.

Lyft (LYFT.O) en Uber Technologies Inc (UBER.N) zeiden dat ze alle juridische kosten zullen dekken voor de chauffeurs van carpoolbedrijven die worden aangeklaagd op grond van een wet die een bijna volledig verbod op abortus invoert.

Lyft zal ook 1 miljoen dollar doneren aan aanbieder van vrouwengezondheidszorg Planned Parenthood, zei chief executive Logan Green op Twitter.

“Dit is een aanval op de toegang van vrouwen tot gezondheidszorg en op hun recht om te kiezen,” zei Green over de nieuwe Texaanse wet.

Uber CEO Dara Khosrowshahi tweette in reactie op Green’s aankondiging dat zijn bedrijf op dezelfde manier de juridische kosten van chauffeurs zou dekken, en bedankte Green voor het nemen van het initiatief.

De wetswijziging, dat woensdag van kracht werd, laat toe dat individuele burgers iedereen kunnen aanklagen die een abortus na zes weken levert, “helpt” of “aanmoedigt”. Het is dus ook mogelijk om de chauffeurs die vrouwen naar klinieken brengen voor abortusprocedures aan te klagen. De chauffeur hoeft daarvan zelfs niet op de hoogte te zijn.

Op woensdag zeiden de CEO van Tinder-eigenaar Match Group (MTCH.O) en rivaliserend datingplatform Bumble Inc (BMBL.O) dat ze fondsen aan het opzetten waren om hun werknemers uit Texas te helpen om abortuszorg buiten de staat zoeken.

Website hosting service GoDaddy Inc (GDDY.N) heeft op vrijdag een anti-abortuswebsite in Texas gesloten die mensen de mogelijkheid bood om verdachte abortussen te melden.

De wetswijziging in Texas komt net op het moment dat veel bedrijven openlijke meningen willen uitbrengen over politiek beleid en milieubeheer. Een voorbeeld hiervan is de ijsproducent Ben & Jerry’s, die onlangs al hun ketens uit bezet Palestijns gebied haalden

Stemmen wordt moeilijker

De bedrijven reageerden ook op de goedkeuring van Texaanse wetgevende macht dat doorrij- en 24-uurs stemlocaties verbiedt en de stemopnemers meer macht geeft. Dat wordt algemeen gezien als een beperking van de toegang tot het stemrecht.

“We hadden gehoopt op een andere uitkomst voor deze wetgeving, en we zijn teleurgesteld door dit resultaat,” zei een woordvoerder van American Airlines (AAL.O) in een e-mail.

Een woordvoerder van Hewlett Packard Enterprise Co (HPE.N), gevestigd in Texas, zei: “Als internationaal bedrijf van 60.000 werknemers, moedigt HPE onze teamleden aan om deel te nemen aan het politieke proces waar ze wonen en werken. Pleit voor mensenrechten en laat je horen in het stemhokje.”

Verborgen vuurwapens

Ondertussen is er ook een wet in werking getreden die mensen in Texas toestaat om verborgen handwapens te dragen zonder vergunning.

“Als je kijkt naar de abortuswet, de wapenwet of de stemwet, dan zie je dat we belanden in een staat waar je individuen de macht geeft om zelf de wet te handhaven,” zei Tyson Tuttle, de CEO van het in Silicon Laboratories (SLAB.O). “Het was een zwarte week in Texas en een voorbode van wat ons in het hele land te wachten staat.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20