Texas gaat wapendracht toestaan zonder vergunning of training

Texaanse wetgevers hebben een wetsvoorstel goedgekeurd dat mensen met een blanco strafblad in staat stelt zonder vergunning en zonder opleiding een verborgen pistool te dragen.

Texas is al een van de meest tolerante staten in de Verenigde Staten als het op vuurwapens aankomt, maar de staat wil nu graag een stap verder gaan. Terwijl wapens al zonder vergunning in het openbaar mochten worden gedragen, is voor handvuurwapens nog steeds een vergunning, een opleiding en een antecedentenonderzoek vereist. Maar de Republikeinse Senaat in Texas heeft gestemd voor het opheffen van deze beperkingen. En gouverneur Greg Abbott heeft al aangegeven dat hij het wetsvoorstel zal ondertekenen.

Dit betekent dat iedereen die ten minste 21 jaar oud is binnenkort een handvuurwapen zal kunnen dragen, tenzij die persoon strafrechtelijk is veroordeeld of specifieke wettelijke beperkingen heeft.

Zelfverdediging

Volgens de voorstanders van de nieuwe regels zullen burgers zich daardoor beter kunnen verdedigen in de openbare ruimte. Zij spreken van een opheffing van wat ze beschouwen als beperkingen op hun grondwettelijk recht om wapens te dragen.

‘Dit is een eenvoudig herstel van het grondwettelijke recht van Texanen op grond van het Tweede Amendement (van de Amerikaanse grondwet, red.), het recht van het volk om wapens te hebben en te dragen’, zei de Republikeinse senator Charles Schwertner maandag, volgens de Texas Tribune en de BBC.

Gevaar

Tegenstanders van het wetsvoorstel zeggen echter dat het veel levens in gevaar zal brengen. ‘Als ik in een restaurant zit met een man of vrouw die een holster aan zijn of haar zijde heeft met een pistool erin, wil ik er zeker van kunnen zijn dat die persoon getraind is in het gebruik van dat pistool’, zei de Democratische senator Beverly Powell.

In Texas hebben de afgelopen jaren meerdere massaschietpartijen plaatsgevonden, volgens verschillende organisaties voor wapenbeheersing. In augustus 2019 verloren daarbij zo’n 30 mensen het leven en in 2018 vielen er verschillende doden in een middelbare school. Het jaar daarvoor werden 27 mensen neergeschoten in een kerk. 

Meer