In de voetsporen van Musk: CEO Microsoft verkoopt ruim helft van zijn aandelen

Satya Nadella, de CEO van Microsoft, heeft deze week ruim 840.000 aandelen van de softwaregigant verkocht. Die verkoop heeft zo’n 285 miljoen dollar in het laatje gebracht. Eerder deze maand heeft ook Tesla-baas Elon Musk meermaals aandelen van zijn bedrijf van de hand gedaan.

Nadella heeft 840.000 aandelen verkocht net voor Thanksgiving. Op die manier gaf hij zichzelf een geschenk voor de Amerikaanse feestdag ten belope van zo’n 285 miljoen dollar, leert een document dat is ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC).

Mooi rendement

Als we naar de huidige koers van Microsoft kijken, lijkt het een logische beslissing van Nadelle om nu te verkopen. Sinds de start van dit jaar is de aandelenkoers van de softwaregigant gestegen met 55 procent. Als we naar de afgelopen vijf jaar kijken, kunnen we koersstijging optekenen van maar liefst 470 procent.

Nadella staat sinds 2014 aan het roer bij Microsoft. Onder zijn leiding is het bedrijf zich meer en meer beginnen toespitsen op de cloud. En met succes. Het bedrijf bekleedt nu de absolute toppositie wat de cloud betreft. Microsoft is momenteel zo’n 2.500 miljard dollar waard. Het bedrijf moet op dat vlak enkel Apple laten voorgaan. De marktwaarde van die concurrent bedraagt momenteel 2.700 miljard dollar.

Verschillen met Musk

Sommige mensen zullen ongetwijfeld gelijkenissen zien tussen de verkoopactie van Nadella en die van Musk. Microsoft liet alvast in een verklaring weten dat de CEO de aandelen heeft verkocht “binnen het kader van een persoonlijke financiële planning.” Het is dus niet dat hij, net zoals Musk, met zijn verkoop “een politieke boodschap” de wereld wil insturen.

Musk organiseerde via Twitter een poll om zo zijn volgers te laten bepalen wat hij met 10 procent van zijn aandelen moest doen: houden of verkopen. Hij deed naar eigen zeggen als reactie op de miljardairstaks die de Democraten willen introduceren. Later bleek wel dat hij in september de verkoopprocedure voor de transactie al had opgestart. Intussen heeft hij nog meer aandelen verkocht, maar komt hij nog niet aan de beloofde 10 procent.

Volgens experts verkocht Musk aandelen om zo tegemoet te komen aan de fiscale verplichtingen waaraan je moet voldoen in de Verenigde Staten als je personeelsopties uitoefent. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan moet je een inkomstenbelasting betalen over het verschil tussen de beurskoers en de uitoefenprijs.

Nadella krijgt een vergoeding

In tegenstelling tot Musk krijgt Nadella wel degelijk nog andere vergoedingen van Microsoft. Volgens de meest recente aandeelhoudersverklaring van Microsoft die bij de SEC is ingediend, verdiende Nadella dit fiscale jaar een salaris van 2,5 miljoen dollar en heeft hij recht op een totaal jaarlijks beloningspakket van bijna 50 miljoen dollar, met inbegrip van de toekenning van aandelen en contante beloningen.

Musks inkomen is volledig afhankelijk van de aandelenopties die hij krijgt. De topman van Tesla leeft van leningen waarvoor hij zijn aandelen in onderpand geeft. “Ik heb alleen aandelen, dus de enige manier om persoonlijk belastingen te betalen, is door aandelen te verkopen”, liet Musk eerder deze maand weten.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20