In de Verenigde Staten worden steeds meer wetsvoorstellen ingediend om Big Tech aan banden te leggen

De Amerikaanse senator Josh Hawley, lid van de Republikeinse Partij en een fervent criticus van Big Tech, kondigde maandag aan dat hij een wetsvoorstel heeft ingediend om fusies en overnames te verbieden voor bedrijven met een marktwaarde van meer dan 100 miljard dollar.

Als het wetsvoorstel van Hawley wordt aangenomen, heeft dat gevolgen voor Apple, Microsoft, Amazon, Google en Facebook. Dit zijn allemaal techgiganten die niet aarzelen om hun concurrenten over te nemen. De nieuwe wetgeving zou ook de mogelijkheden van deze bedrijven beperken om via hun platforms hun eigen producten te promoten ten koste van die van hun rivalen.

Het wetsvoorstel van senator Hawley, die vaak kritiek heeft op Big Tech en farmaceutische reuzen, is niet de eerste poging van Amerikaanse wetgevers om de macht van de grootste bedrijven van het land in te perken. In februari had de Democratische senator Amy Klobuchar al een antitrustwet ingediend, waarvan verschillende maatregelen vergelijkbaar zijn met die van haar Republikeinse collega.

Een strenger voorstel

‘Ik ben bereid om met haar (Amy Klobuchar) en wie dan ook samen te werken, ongeacht de partij of achtergrond,’ zei Hawley, zoals gemeld door Reuters. ‘Ik ben een voorstander van wat senator Klobuchar heeft voorgesteld.’ Hij zei wel dat zijn wetsvoorstel ‘veel strenger’ is voor grote bedrijven.

In het Huis van Afgevaardigden tenslotte is de Democraat David Cicilline eveneens van plan om in de nabije toekomst een reeks antitrustwetten in te dienen.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20