Apple neemt minstens elke maand een ander bedrijf over

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft de voorbije zes jaar ongeveer honderd bedrijven overgenomen. Dit betekent dat het elke drie tot vier weken een nieuwe aankoop verricht. Dat heeft Tim Cook, topman van Apple, tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Apple gezegd.

Cook betoogde daarbij dat de acquisities vooral gericht zijn op het verwerven van technologie en het aantrekken van talent.

Beats Electronics

De grootste acquisitie van Apple het voorbije decennium was de aankoop van Beats Electronics, de fabrikant van hoofdtelefoons die door rapper en producer Dr. Dre. Met de transactie, zeven jaar geleden, was een bedrag van 4 miljard dollar betrokken. Een andere spraakmakende aankoop van het bedrijf was Shazam, een platform voor muziekherkenning, dat drie jaar voor 400 miljoen dollar werd opgekocht. 

Meestal koopt Apple echter kleinere technologiebedrijven, die vervolgens in de bestaande structuur worden geïntegreerd. Innovatieve ontwikkelingen van deze ondernemingen verschijnen vervolgens vaak in de eigen producten van Apple. Een voorbeeld daarvan is PrimeSense, een Israëlische 3D-specialist die in belangrijke mate heeft bijgedragen tot de realisatie van FaceID van Apple. Daarnaast heeft Apple ook geïnvesteerd in onderliggende technologieën die vrijwel nooit door de consument zullen worden opgemerkt.

De lijst met acquisities en investeringen van Apple is ook bijzonder gevarieerd. Het voorbije jaar kocht het concern verschillende ondernemingen die onder meer actief zijn in kunstmatige intelligentie (AI), virtuele realiteit, digitale betalingen en podcasting. Twee jaar geleden werd ook Drive.ai gekocht. Met die transactie wou Apple zijn positie op de markt voor zelfrijdende mobiliteit versterken. Vijf jaar geleden nam Apple ook voor een bedrag van 1 miljard dollar tevens een minderheidsbelang in Didi Chuxing, een Chinese dienst voor autodelen.

Tesla

Apple is een bijzonder winstgevende onderneming, die inmiddels een waarde van meer dan 2.000 miljard dollar heeft opgebouwd. Tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar meldde Apple een omzet van 111,4 miljard dollar. Dat was de hoogste kwartaalomzet uit de geschiedenis van het bedrijf. Apple beschikt dan ook over voldoende financiële middelen om tot acquisities over te gaan. 

Toch lijkt Apple op het gebied van overnames terughoudender dan vele van zijn rivalen. Microsoft betaalde immers 26 miljard dollar om Linkedin te kunnen inlijven, terwijl Whole Foods voor een bedrag van 13,7 miljard dollar door Amazon werd overgenomen. WhatsApp kwam voor 19 miljard dollar in handen van Facebook. Al deze deals zijn individueel groter dan de som die Apple voor zijn tien grootste aankopen heeft gedaan.

Een achttal jaar geleden zou Apple ook de kans hebben gehad om autobouwer Tesla over te nemen. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, gezegd. Zijn bedrijf maakte toen een moeilijke periode door en Musk zegt Tim Cook benaderd te hebben om over een mogelijke verkoop van Tesla aan Apple te praten. Cook nam die uitnodiging echter niet aan.

Meer