Apple rapporteert meest winstgevende kwartaal ooit

Apple noteert zijn hoogste nettowinst ooit tijdens het voorbije kwartaal. Gebruikers kiezen steeds meer voor de iPhones in de hogere prijsklassen, en de pandemie blijft de verkoop in laptops en tablets aanzwengelen. 

De verkoop van de techreus hebben de verwachtingen van analisten in elke categorie geklopt. Vooral de recente lancering van het iPhone 12-gamma deed het nog beter dan verwacht.

Tijdens het eerst kwartaal van het fiscale boekjaar (van begin oktober tot en met eind december) boekte Apple een omzet van 111,4 miljard dollar (92,1 miljard euro) , dat is 21 procent meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat resulteerde in een winst van 1,68 dollar per aandeel. 

Dubbele cijfers in elke categorie

Dat was dus ruim boven de consensus van analisten van respectievelijk 102,8 miljard dollar en 1,40 dollar per aandeel. De nettowinst van de iPhonemaker steeg met 29 procent tot 28,8 miljard, hier hadden analisten slechts een stijging van 6 procent verwacht. 

De iPhone-afdeling alleen al bracht 65,6 miljard dollar in het laatje. Maar ook alle andere categorieën kleuren donkergroen: laptops en tablets, wearables en diensten zagen een groei van respectievelijk 31 procent, 30 procent en 24 procent. Aandeelhouders zagen dus een omzetgroei van dubbele cijfers in elke productcategorie. Zij verwelkomden ook 30 miljard aan dividenden het voorbije kwartaal.

CEO Tim Cook liet weten dat er nu in totaal 1,65 miljard actieve Apple-toestellen in omloop zijn, waarvan meer dan 1 miljard iPhones. 

Het is moeilijk te bevatten wat voor een jaar Apple achter de rug heeft. Tijdens coronajaar 2020 steeg het aandeel 82 procent. Dit jaar alleen al kwam daar nog eens 7 procent bij. De techgigant is het grootste bedrijf ter wereld qua marktkapitalisatie. 

Facebook, Samsung en Tesla

De winsten van zowat alle techbedrijven gaan de hoogte in nu het openbaar leven zich grotendeels online afspeelt. Ook Facebook noteerde een recordwinst- en omzet het voorbije kwartaal. Omdat het platform meer gebruikt werd tijdens de voorbije lockdowns werd het advertentiemodel van het sociale medium nog veel winstgevender. 

’s Werelds grootste fabrikant van smartphones en geheugenchips, Samsung Electronics, rapporteerde een stijging van 26 procent van zijn nettowinst tijdens het voorbije kwartaal. Het Zuid-Koreaanse bedrijf ziet de vraag naar zijn producten ook stijgen door de pandemie. 

Tesla had voor het eerst een volledig jaar winst gemaakt. Het mainstream worden van elektrische wagens zorgde voor de definitieve doorbraak van Elon Musks geesteskind. Tijdens het laatste kwartaal was de winst echter iets minder dan wat analisten voorspelden, door problemen (en dus onvoorziene kosten) in de toeleveringsketen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20