Big Tech nu even groot als het gecombineerde bbp van Duitsland, Canada en Frankrijk

De grote techbedrijven waren al gigantisch. Maar de pandemie heeft heeft hen nóg groter gemaakt. En ze blijven maar groeien. Economische reusachtigheid creëert trouwens (geo)politieke macht. Omdat het steeds moeilijker wordt om te bevatten hoé gigantisch de techaandelen zijn, een overzicht van hun groei… per minuut.

Visual Capitalist gaf per FAATMAN (Facebook, Amazon, Apple, Tesla, Microsoft, Alphabet en Netflix) bedrijf een synopsis van de groei van het voorbije kwartaal.

Facebook

Facebook heeft nog altijd  te kampen met aanzienlijke tegenwind nu privacykwesties meer politieke aandacht krijgen. Maar dit heeft nog geen wezenlijk effect op het bedrijf.

De meest recente kwartaalomzet was een record, met 27 miljard dollar en een gemiddelde van 2,8 miljard maandelijks actieve gebruikers (MAU’s) op het platform van Mark Zuckerberg.

Alphabet

Alphabet, het moederbedrijf van Google, is een kolos. Ze sloten 2020 af met 182 miljard dollar aan inkomsten, waarvan ongeveer 20 miljard dollar afkomstig is van YouTube.

Bovendien vinden er elke dag bijna 4 miljard Google-zoekopdrachten plaats. Daarmee is Google de populairste website ter wereld.

Amazon

Ofschoon de VS hun meest prominente markt blijft, doet Amazon het ook behoorlijk goed in andere werelddelen. In 2020 genereerde het bedrijf van Jeff Bezos bijvoorbeeld 20 miljard dollar aan inkomsten uit Japan en 29 miljard dollar uit Duitsland.

Tesla

Het groeiende EV-verhaal is de grootste reden waarom Tesla tot nieuwe hoogten werd gestuwd. Het bedrijf is opgeklommen naar de prestigieuze S&P 500 en heeft er zo voor gezorgd dat Elon Musk een van de rijkste mensen ter wereld is geworden.

Microsoft

Microsoft is het op één na grootste Big Tech-aandeel met een marktkapitalisatie van 1,75 biljoen dollar. Hun bedrijvenlijst behelst Bing, LinkedIn, Xbox, en hun cloud computing-dienst Azure.

Apple

Apple draait niet langer alleen om de iPhone. In het eerste kwartaal van 2021 behaalde het dienstensegment van Apple een omzet van 15,7 miljard dollar, meer dan zowel de Mac als de iPad, die elk ongeveer 8 miljard aan het bedrijf bijdroegen. Daarnaast leverde hun categorie ‘wearables, home & accessoires’ 12,9 miljard dollar op aan inkomsten.

Netflix

De pandemie is Netflix en Reed Hastings goed gezind geweest. De streaminggigant sloot 2020 af met 52 miljoen nieuwe abonnees, waarmee het totale aantal op 203 miljoen komt.

De uitgebreide Netflix-videotheek domineert regelmatig de Golden Globe Awards. En met 42 nominaties in 2021 bleek dit jaar geen uitzondering. Hun originele content is een drijvende factor achter de indrukwekkende groei van het aantal abonnees en het genereren van inkomsten.

Geen einde in zicht

De gecombineerde marktkapitalisatie van de FAATMAN-aandelen is nu meer dan 8 biljoen dollar. Om het in perspectief te plaatsen: dat is ongeveer gelijk aan het bbp van Duitsland, Canada, en Frankrijk samen.

Ondanks hun gigantische waarderingen suggereren de groeiende topline-cijfers van hun SEC filings dat ze nog niet klaar zijn. Dus hoewel de huidige waarde opgeblazen mag lijken, kan niemand uitsluiten dat FAATMAN nóg dikker wordt.

(tb)

Meer