Waarom de EU er maar niet in slaagt om Big Tech te temmen

Een audit van de Europese inspanningen om Google, Facebook en consorten in bedwang te houden, concludeert dat de EU vastgeroest zit in oude denkwijzen. Bovendien zijn de wapens die Brussel hanteert te log. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times, die het rapport kon inkijken.

De Europese Unie probeert al jaren om de oppermachtige techbedrijven te reguleren. De Commissie-von der Leyen maakte er zelfs een speerpunt van haar beleid van. Ondanks lovenswaardige pogingen om een algemene digitaks in te voeren, betaalt Big Tech nog steeds nauwelijks belastingen in de landen waar ze actief zijn. De pogingen van mededingingstsarina Margrethe Vestager om een gelijk speelveld te creëren voor de kleinere spelers, hebben vooralsnog weinig zoden aan de dijk gebracht.

Een analyse van een externe auditeur geeft nu meer inzicht in waarom de EU maar niet slaagt in haar opzet. De toehoorder onderzocht de Europese inspanningen van de voorbije 10 jaar, en puurde daar twee antwoorden uit. 

Logge mechanismen

De EU handelde te traag, of beter: de gebruikte mechanismen zijn te log. Mededingingszaken slepen te lang aan, en de handhaving ervan gebeurt meestal pas nadat de techgiganten de concurrentie allang uitgevaagd hebben. 

Om een voorbeeld te geven, het is tien jaar geleden dat de EU de eerste mededingingszaak tegen Google aanging. De toepassing van Google om webshops te vergelijken zou de eigen diensten bevoordelen, zo luidde de aanklacht. Het bedrijf achter de zoekmachine werd veroordeeld tot een boete van 2,4 miljard euro, maar meer dan een decennium later wordt dat nog steeds uitgevochten in beroep.

Ten tweede ontbreekt het Brussel aan de nodige juridische spierkracht om gehoorzaamheid af te dwingen bij titanen zoals Google en Facebook. De auditeur argumenteert dat de techsector zo snel evolueert dat de EU niet de dezelfde middelen kan hanteren als bij meer traditionele sectoren. 

Het rapport stelt dat techbedrijven soms zo snel groeien dat ze vaak strijden om een volledige markt, in plaats van om een marktaandeel. De EU is volgens de auditeur niet uitgerust om zo snel in te grijpen. 

De conclusie van het rapport komt erop neer dat de EU met een andere bril moet gaan kijken. De instrumenten die nu voorhanden zijn werken niet, dus moeten er nieuwe instrumenten gecreëerd worden die doeltreffend zijn. 

Vestager heeft al erkend dat ze betere remedies moet vinden om eerlijke concurrentie af te dwingen. Zo wil ze bij de nieuwe mededingingszaak die ze onlangs aanspande tegen Amazon, in dialoog gaan met het bedrijf om een oplossing te vinden.

Meer