EU gaat Amazon officieel aanklagen vanwege ‘dubbelrol’ als marktplaats en verkoper

EU legt dinsdag een formele klacht neer tegen Amazon voor misbruik van gegevens van de verkopers op zijn marktplatform. De doorn in het oog van commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager, is vooral de dubbele rol van Amazon. Het bedrijf is een online marktplaats voor verkopers. Maar tegelijk is het een concurrent van die verkopers, dat zelf goederen verkoopt.

De Britse zakenkrant The Financial Times weet op basis van ingewijden dat Vestager Amazon vandaag zal aanklagen. Volgens de Deense politica zijn die praktijken in strijd met het Europese mededingingsrecht.

Misbruik van dubbelrol

Het onderzoek naar eventueel misbruik van die dubbelrol loopt al twee jaar. Speurders gaan na of Amazon de data die het bijhoudt van externe verkopers, gebruikt om ze daarna uit de markt te prijzen. 

Kleinhandelszaken bijvoorbeeld zijn de facto genoodzaakt om via Amazon te verkopen, omdat ze anders onvindbaar zijn online. Maar de techgigant zou die data gebruiken om consumenten dezelfde producten aan te bieden tegen een lagere prijs.

Het bedrijf van multimiljardair Jess Bezos heeft die aantijgingen altijd geminimaliseerd. Online verkoop zou maar een fractie uitmaken van de omzet van de totale retailsector, wat volgens het bedrijf betekent dat de mededinging in de sector niet in het gedrang komt door die praktijken. 

Bovendien zijn er volgens Amazon nog steeds meer voordelen dan nadelen verbonden, aan het gebruik van de online marktplaats. Kleinhandelszaken kunnen hun bereik vergroten en met een minimale investering online beginnen te verkopen, aldus de techgigant. 

Niet enkel de EU

De dubbelrol van Amazon als retailverkoper en online marktplatform stoot niet enkel de EU voor de borst. Ook de Duitse mededingingswaakhond is in 2018 een onderzoek gestart. En de antitrust-commissie van het Huis van Afgevaardigden, een onderdeel van het Amerikaanse parlement, heeft Jeff Bezos zelf op de rooster gelegd voor die omstreden handelspraktijken. 

De aanklacht zal de reputatie van Margrethe Vestager als ‘gesel van het grootkapitaal’ verder cementeren. De Deense mocht uitzonderlijk een tweede ambtstermijn als mededingingscommissaris ambiëren, omdat haar werk alom gerespecteerd werd. 

Vestager gebruikt haar mandaat vooral om de grote techbedrijven eerlijke belastingen te laten betalen in de landen waar ze actief zijn, en om misbruik van gebruikersgegevens aan te klagen. Zo heeft ze Google in totaal meer dan 8 miljard euro aan boetes aangesmeerd in drie verschillende mededingingszaken. iPhonemaker Apple moet van haar maar liefst 13 miljard euro aan achterstallige belastingen betalen aan de Ierse overheid. Beide ondernemingen zijn in beroep gegaan tegen die uitspraken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20