Margrethe Vestager: “De vraag is wat Amazon met de gegevens doet die kleine concurrenten op haar platform achterlaten”

De Europese Commissie is een vooronderzoek gestart naar de activiteiten van webwinkel Amazon. De EC wil weten wat Amazon doet met de gegevens die ze van kleine concurrenten krijgt toegespeeld.

“Amazon is een bedrijf met twee gezichten. Aan de ene kant is het een platform waarop eenmanszaken en kmo’s hun diensten kunnen aanbieden. Kleine bedrijfjes kunnen dankzij de diensten die Amazon aanbiedt een stuk van de e-commercetaart meepikken en de kansen grijpen die daar bestaan en dat is geweldig.

Maar zelf zijn ze ook een enorm bedrijf, actief op dezelfde markten: boekenwinkels,… noem maar op, alles, boodschappen, films… het ganse gamma. Ondertussen beschikken ze over alle data van die kleinere spelers en wij willen nu weten wat ze met die data doen.”

Dat heeft eurocommissaris Margrethe Vestager vorige week gezegd ter gelegenheid van het Global Business Forum in New York, een organisatie van Michael Bloomberg, de voormalige burgemeester van New York en stichter van de gelijknamige financiële nieuwsdienst.

“Concurrentievermogen is de belangrijkste aandrijver van innovatie”

“De Europese Commissie wil weten wat er met die gegevens gebeurt, want dit heeft allemaal te maken met concurrentievermogen. We kunnen wel over innovatie praten, maar dan mogen we niet vergeten dat concurrentievermogen de belangrijkste aandrijver van innovatie is. Die je toelaat een voorsprong te behouden op je concurrent.”

De Deense eurocommissaris denkt dat regelgevers alert moeten blijven en er op moeten toezoen dat techreuzen als Google en Amazon hun macht niet misbruiken. Daarom is de Europese Commissie nu een vooronderzoek gestart naar de activiteiten van Amazon om te begrijpen welke ‘dubbele functie’ het bedrijf heeft wanneer het gegevens van kleine concurrenten in handen krijgt.

De zaak Google

Vestager verwees in dat verband naar de twee Google-stichters Larry Page en Sergey Brin. Hun bedrijf kreeg door de EC recent een boete van 5 miljard dollar aangesmeerd. “Twee zeer succesvolle mensen, zeer welkom in Europa. Maar wij vinden  nu dat ze hun machtspositie misbruiken, waardoor concurrenten niet zo innovatief kunnen zijn als verwacht zou mogen worden en dat consumenten niet langer de voordelen hebben om te kunnen een onderscheid maken tussen innovatie, keuze en betaalbare prijzen. Daarom moeten we zeer waakzaam zijn.”

Vestager benadrukt dat Europa niet vijandig staat tegenover Amerikaanse of Aziatische technologie, maar dat Europa ‘enkel bekommerd is om transparantie en respect voor de privacy en voor de data van de burger‘.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20