De reactie van Google, Amazon en Apple op de digitaks: prijzen omhoog

Amazon, Apple en Google zullen de kosten van digitaksen meteen doorrekenen naar hun ontwikkelaars en klanten.

Verschillende Europese landen, zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië hebben een extra belasting op digitale diensten ingevoerd. Die valt moeilijker te omzeilen dan pakweg inkomstenbelasting en raakt de grote techspelers dus waar het pijn doet. Ook Turkije heeft trouwens zo een taks geïntroduceerd.

Maar Apple kondigde op dinsdag al aan dat de prijzen in zijn App Store binnenkort gaan stijgen in verschillende landen. Dat is een direct gevolg van de taksen. In die lijst staan vier landen waar er een digitaks is ingevoerd. Apple is trouwens niet de enige.

Factuur voor de klanten

Ook Google heeft de adverteerders gewaarschuwd dat in november, de twee procent digitaks zal doorgestuurd worden naar de gebruiker.

‘De kosten die er nu bij komen, worden toegevoegd omdat er een significante toename is in de complexiteit en kost geassocieerd met nieuw beleid in Turkije. In Oostenrijk en het VK zijn die kosten gelinkt aan de digitaks’, staat er in een e-mail te lezen.

Handelsakkoord

De digitaks is ook het onderwerp van discussie in handelsakkoorden met de Verenigde Staten. Die claimen dat Amerikaanse bedrijven disproportioneel geraakt worden.

Frankrijk ging in juli van start met een digitaks van 3 procent. In Italië loopt de belasting al sinds januari. In het VK wordt er 2 procent gerekend sinds april 2020. Turkije is koploper met 7,5 procent en is al in voege sinds maart 2020.

Lees meer:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20