In Australië is het verbruik van plastic draagtassen op 6 maanden met 80% gedaald

Sinds de winkelketens Coles en Woolworths in Australië met de verdeling van plastic wegwerptassen zes maanden geleden zijn gestopt, is het gebruik van het materiaal met 80 procent gedaald. Dat erkent Jeff Angel, directeur van de milieugroep Boomerang Alliance. Hij wijst er echter op dat dit product is vervangen door dikkere, herbruikbare plastic zakken waarvoor een bedrag van 15 dollarcent moet worden betaald.

Het is niet bekend hoeveel herbruikbare tassen inmiddels zijn verdeeld, maar volgens Angel komt ook dat materiaal al snel bij het vuilnis terecht. Alleen de overschakeling op andere materialen, zoals textiel, kan volgens hem een oplossing bieden.

Textiel

Sinds Coles en Woolworths, de twee grootste winkelketens van Australië, hebben naar eigen zeggen met hun ingreep zes maanden geleden al vermeden dat anderhalf miljard tassen in het milieu terecht zouden zijn kunnen komen. “De beslissing is ongetwijfeld goed nieuws voor het leefmilieu van de planeet, dat steeds meer onder druk komt,” zeggen waarnemers.

“Maar de supermarkten zeggen niet hoeveel herbruikbare tassen ze hebben verkocht. Dat is voor milieugroepen evenzeer zwaar verontrustend, want ook dat herbruikbare materiaal wordt relatief snel weggegooid. Op die manier blijven plastic zakken in het leefmilieu terecht te komen.”

“Het eenmalig gebruik van plastic moet echt worden verminderd,” benadrukt Jeff Angel. “Ook de tassen die nu tegen 15 dollarcent worden verkocht, kunnen moeilijk als herbruikbaar materiaal worden bestempeld. Mogelijk kunnen ze enkele keren worden gebruikt, maar ook zij komen daarna op de stortplaats terecht. Er moet dan ook gezocht worden naar materialen die honderden keren kunnen worden gebruikt. Dat is wel goed voor het leefmilieu.”

De beslissing van de ketens om de verspreiding van wegwerptassen stop te zetten, kreeg in eerste instantie grote kritiek van het Australische publiek. Inmiddels is de actie volgens de ketens echter een groot succes gebleken.

David Stout, topman van de Australische National Retail Association, noemt in een reactie de beslissing van de ketens een dappere stap. Op sommige locaties zouden dalingen tot 90 procent kunnen worden opgemerkt. Dat zal volgens Stout ook kleinere winkeliers, die minder veerkracht hebben tegenover een mogelijke ontevredenheid bij de klant, de kans bieden dat voorbeeld te volgen.

“Vooral in de voedselcategorieën wordt echter nog veel gebruik gemaakt van kleine plastic zakken,” merkt Stout op. “De grote ketens hebben weliswaar vrijwillig de beslissing genomen, maar ik meen dat uiteindelijk toch een opgelegde maatregel zal moeten worden geïntroduceerd.”

“Daarvan zullen het bedrijfsleven, de consument en het leefmilieu baat ondervinden,” aldus nog Stout. “Iedereen moet de verantwoordelijkheid voor zijn verpakkingen opnemen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20