IMF: ‘Europees herstel hangt af van beteugeling coronavirus’

Het Internationaal Muntfonds (IMF) gaf vandaag een rapport vrij dat optimistischer was dan dat van oktober. De globale economie zal met 5,5 procent groeien in 2021, na een krimp van 3,5 procent vorig jaar.

De economische heropleving ziet er beter uit dan eerst verwacht, volgens het IMF. De verwachte globale groei van 5,2 procent staat nu op 5,5 procent en de prognose voor 2022 staat momenteel op een groei van 4,2 procent. De vaccinatiecampagnes die van start gaan in verschillende landen dragen bij aan het enthousiasme van het IMF. Vooral de stimuleringsmaatregelen van de Verenigde Staten, de Europese Unie en Japan krijgen lof.

Het herstel is wel niet onmiddellijk in zicht. Verschillende landen hebben de laatste weken een lockdown aangekondigd of moeten verstrengen. Daarom zou er volgens het IMF pas vanaf het tweede kwartaal een merkbare groei zijn. Als die landen de verspreiding van het besmettelijke virus kunnen terugdringen, zullen contactintensieve activiteiten opnieuw kunnen.

Europese economie herstelt trager dan Amerikaanse

Volgens het IMF zou de VS tegen het einde van het tweede kwartaal opnieuw op het niveau van eind 2019 moeten zitten. Door een stimuluspakket van 900 miljard dollar dat het Amerikaanse Congres in december goedkeurde, lijkt dit vooruitzicht tot nu toe realistisch. Het IMF verschoof de Amerikaanse groei voor 2021 van 3,1 naar 5,1 procent. Die prognose houdt wel geen rekening met de 1.900 miljard dollar die president Joe Biden nog in de economische motor wilt steken.

Het Europese herstelfonds van 750 miljard euro komt daarentegen maar moeizaam op gang. De groeiprognose voor de eurozone daalde dan ook van 5,2 naar 4,2 procent. Het IMF voorziet dat de eurozone pas aan het begin van 2022 weer op het niveau van eind 2019 draait. Het herstel van de eurozone zal dus waarschijnlijk een pak trager gaan dan verwacht.

China kent de grootste groei

De tweede grootste economie van de wereld zal het snelste herstel zien. Volgens het IMF zal China een groei van 8,1 procent meemaken dit jaar dankzij de intensieve, vaak draconische, maatregelen om de verspreiding van het virus in te perken. De groei van het land werd maar met 0,1 procent verlaagd in het nieuwe rapport.

De recente steun van de Chinese Centrale Bank voor een verhoogde liquiditeit van het Chinese geld zorgde dit jaar ook voor een hoger hersteltempo volgens het IMF. China kampte de afgelopen maanden met een abnormale verhoging van de interbancaire rentetarieven. Dat probleem lijkt nu grotendeels van de baan te zijn.

Ten slotte voorspelt het rapport wel een toename van de wereldwijde armoede. Door de coronacrisis zullen ongeveer 90 miljoen mensen onder de armoedegrens vallen dit jaar, waarschuwde het IMF.

Meer