IMF: ‘Wereldwijde economie gaat 5 procent achteruit dit jaar’

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) herziet voor de tweede keer zijn vooruitzichten voor de wereldeconomie. Die zal volgens het instituut nu 4,9 procent dalen in plaats van de eerder vooropgestelde 3 procent.

‘De Covid-19-pandemie had een grotere negatieve impact dan verwacht op de activiteit in de eerste helft van 2020’, klinkt het. ‘Het herstel zal trager gaan dan we eerst dachten.’

De belangrijkste hindernis is volgens het IMF de socialdistancingmaatregelen die ook in de tweede helft van het jaar in voege zullen blijven en het moeilijker zullen maken om te werken. Dat weegt op de productie en de aanleveringsketens. Daarnaast verwijst de Amerikaanse organisatie naar landen waar het virus nog steeds opflakkert, waardoor de lockdowns daar langer zullen duren.

Volgend jaar groei

Het fonds stelde ook zijn vooruitzichten voor volgend jaar lichtjes bij. Het verwacht een groei van 5,4 procent in plaats van 5,8 procent. Het IMF ziet dus een heropleving in 2021, maar zegt dat dat niet abnormaal is na zo’n sterke krimp als dit jaar.

Tot slot benadrukt het instituut dat ook deze vooruitzichten niet in steen gebeiteld zijn. ‘Er is veel onzekerheid en de herneming van de economische activiteit zal vooral afhangen van de lengte van de pandemie, de wil om afstand te houden en veranderingen in de arbeidsmarkt’, zegt het IMF.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20