IMF: ‘Draai geldkraan open om economie te ondersteunen’

In een nieuw rapport komt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met een aanbeveling. Overheden moeten in deze crisistijd de geldkraan flink opendraaien om het nieuwe coronavirus te bestrijden en de eigen economie zoveel mogelijk te ondersteunen, klinkt het.

Overal ter wereld hebben beleidsmakers de afgelopen tijd al veel coronamaatregelen genomen. Die variëren van aanvullende uitkeringsregelingen en ingrepen om faillissementen te voorkomen tot fysieke voedselpakketten voor mensen in isolatie. Ook ons land deed dat al. Volgens het IMF zijn al die ingrepen bij elkaar opgeteld al goed voor zowat 8.000 miljard dollar.

Daar blijft het waarschijnlijk niet bij. Als de pandemie eenmaal onder controle is, lijkt een wereldwijd gecoördineerde stimulering via overheidsinvesteringen een effectief middel om economisch herstel te bevorderen, aldus het fonds. Dinsdag schatte het IMF de globale economische schade al op 9.000 miljard dollar en noemde deze recessie ‘de ergste sinds de Grote Depressie’.

Bevolking beschermen

‘We weten niet genoeg om de timing en omstandigheden van het uiteindelijke herstel te voorzien. Maar in tijden van nood is het aan beleidsmakers om alles te doen wat nodig is’, zegt Vitor Gaspar, voormalig Portugees minister van Financiën en momenteel directeur Fiscale Zaken bij het IMF. Hij benadrukt dat het cruciaal is om levens te redden en de bevolking te beschermen.

Niet alle maatregelen zorgen direct voor begrotingstekorten en schulden, maar ze brengen op een langere termijn vaak wel financiële risico’s met zich mee. Er is het voorbeeld van overheidsgaranties voor bedrijfsleningen. Als die leningen uiteindelijk nooit terugbetaald worden, krijgt de overheid later met kosten te maken.

Meer