“Ik herken een bubbel wanneer ik er een zie”; voetbalwereld geeft 1 miljard euro uit aan 8 spelers

Niet enkel op de financiële markten dreigen enorme zeepbellen te ontstaan, ook de voetbalwereld wordt geconfronteerd met de grootste inflatie aller tijden. De bubbel van overwaarderingen waarin enkel de allergrootste cubs kunnen meespelen heeft de voorbije zes maanden zijn piek bereikt. In die periode werden namelijk 4 van de duurste transfers aller tijden afgesloten.

1. Eerst was er de onwaarschijnlijke last minute transfer van de Braziliaan Neymar van FC Barcelona naar Paris Saint Germain, dat de afkoopoptie van 222 miljoen euro lichtte.

2. Voor de Qatarese eigenaars van PSG, de groep Qatar Sports Investments (QSi), was dat nog niet genoeg, want kort daarna werd ook Kylian Mbappé voor een jaar gehuurd van AS Monaco, met in de overeenkomst een  optie om hem daarna voor 180 miljoen euro definitief vast te leggen.

3. Zaterdag mocht FC Barcelona dan de komst van de Braziliaan Philippe Couthinho aankondigen. Die komt over van FC Liverpool voor de bagatel van 160 miljoen euro.

4. Eerder hadden de Catalanen ook al Ousmane Dembélé losgeweekt bij FC Barcelona. Voor een bedrag van 145 miljoen euro werd hij in augustus vorig jaar even de op één na duurste speler ooit.

Lukaku en co… 85 miljoen is net voldoende voor tweede keus

Deze vier spelers voeren dus een lijstje aan van 8 transfers waarbij in totale 1,014 miljard euro van eigenaar wisselde. Waren voormelde 4 transfers goed voor een gecombineerd transactiebedrag van 707 miljoen euro, dan kunnen daar nog de transfers van

5. Romelu Lukaku van Everton naar Man. Utd voor 85 miljoen euro.

6. Alvaro Morata van Real Madrid naar FC Chelsea voor 80 miljoen euro.

7. Benjamin Mendy van AS Monaco naar Manchester City voor 57,5 miljoen euro.

8. De Nederlander Virgil van Dijk, die Southampton voor Liverpool verruilde voor ongeveer 84,5 miljoen euro, wat hem tot de duurste verdediger in de geschiedenis maakt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20