Ideeën voor een prachtig trouwboeket of bruidsboeket aan de beste prijs?

 

Door bloemen als decoratie te gebruiken, kun je je huwelijksdag nog sprookjesachteriger maken. Bloemen kunnen namelijk een betoverende schoonheid toevoegen aan deze grote dag. Aan de andere kant zullen bloemen, en dus ook het bruidsboeket, ook een flinke aanslag op je budget zorgen. Bloemen kun je op je bruiloft namelijk op verschillende manieren gebruiken. Hoewel het bruidsboeket het meest belangrijk is, heb je vaak ook bloemen nodig voor

 • de boeketten van de bruidsmeisjes,
 • bloemen om te strooien voor het bruidspaar,
 • diverse corsages,
 • aankleding van het altaar,
 • versiering van de kerkbanken,
 • decoratie van de bruidstaart,
 • aankleding van de receptieruimte.

Het zal je dan ook niet verbazen dat koppels die gaan trouwen behoorlijk wat geld opzij moeten leggen voor de aanschaf van al deze bloemen.

Geld besparen op je bruidsboeket

Indien je een beperkt budget hebt, of gewoon niet onnodig veel geld aan bloemen wilt besteden op je trouwdag dan wil dit niet direct zeggen dat je bruiloft gedoemd is om te mislukken want ook zonder het legen van je portemonnee kun je bloemen een belangrijke rol laten spelen op deze bijzondere dag in je leven. Hieronder hebben we namelijk een heleboel goede ideeën voor je op een rijtje gezet waar je geld mee kunt besparen op de kosten van bloemen en andere groene decoraties.

Decoratieve bloemen verplaatsen van de trouw- naar de feestlocatie

Op het moment dat je niet onnodig veel geld uit wilt geven aan bloemen op je bruiloft, dan kun je besluiten om de bloemen die de huwelijksceremonie decoreerden, na dit plechtige moment over laten brengen naar de locatie waar het trouwfeest plaats gaat vinden. Zeker als je maar weinig bloemen hebt, is dit een prima oplossing om geld te besparen. Je kunt bijvoorbeeld aan de ceremoniemeester vragen om zorg te dragen voor de verplaatsing van de bloemen zodat je gasten er waarschijnlijk niet van zullen merken.

Een nieuw doel voor de bruidsboeketten

Tijdens het huwelijksfeest en de bijbehorende receptie, zullen de meeste bruidsmeisjes weinig zin meer hebben in het voortdurend vasthouden van hun boeketten. Om die reden kun je deze bloemen prima een tweede leven geven, bijvoorbeeld door de boeketten in vazen op tafel te zetten. Zo worden deze bloemen wellicht het middelpunt van de cadeautafel of sieren ze de tafel waarop de bruidstaart aan zal worden gesneden.

Een boeket van bloemen uit het seizoen

Net als het eten dat je op je trouwfeest laat serveren, kun je ook je bruidsboeket aanpassen aan het seizoen waarin je huwelijk zich voltrekt. Door voor bloemen uit het seizoen te kiezen, zal je boeket namelijk een stuk goedkoper worden en kun je dus aardig wat euro’s besparen. Zo kun je bij een winterbruiloft waarschijnlijk de prachtige, maar absoluut dure, lelies beter vervangen door vroege voorjaar bloemen, zoals tulpen. Door te kiezen voor bloemen die in een seizoen moeilijk te verkrijgen zijn, kan de prijs soms zelfs 5 keer hoger uitvallen in vergelijking tot wanneer je dezelfde bloemen in hun eigen seizoen zou kopen.

Een boeket van minder dure bloemen

Sommige bloemen zijn minder duur dan andere. In de regel zijn bloemen zoals anjers waarschijnlijk de minst dure bloemen die te verkrijgen zijn. Gerbera’s valleen eveneens ook in de goedkopere categorie. Maar als je niet van dit soort bloemen houdt, dan zou je deze wel kunnen gebruiken voor de decoratiedoeleinden, terwijl je het bruidsboeket maakt van je favoriete, en misschien dus ook duurdere, bloemen. Zo kun je de kosten van de bloemen op je trouwdag behoorlijk laten dalen en toch genieten van een fraai bruidsboeket en andere decoraties.

Ga voor veel groen in een boeket

Wanneer je geld wilt besparen op de kosten voor bloemen op je trouwdag, dan kun je gaan voor veel groen in de boeketten en decoraties. Op die manier bespaar je echter niet alleen euro’s, maar ook zul je zo een elegante uitstraling creëren. Veel groen gebruiken in plaats van kleurrijke, en in de regel dure, bloemen zullen de rekening van de bloemist op een aangename manier kunnen beïnvloeden zonder afbreuk te doen aan de stijlvolle sfeer en elegante looks.

Deel bloemen met andere bruidsparen

Om minder bloemen te hoeven kopen voor je trouwdag kun je vooraf informeren of er nog andere huwelijken worden voltrokken op dezelfde dag en locatie. Indien dit het geval blijkt te zijn, dan kun je proberen om in contact te komen met het andere koppel en hen vragen of ze dezelfde bloemen willen gaan gebruiken en of het mogelijk is om de kosten ervan gezamenlijk te dragen. Op die manier kunnen er zelfs twee bruidsparen geld besparen op de rekening van de bloemist.

Bestel de bloemen voor je trouwdag bij een online bloemist

Over het algemeen kun je redelijk wat geld besparen door de aankoop van de bloemen voor je huwelijksdag te regelen bij een online groothandel. De prijzen liggen bij een dergelijke aanbieder immers een stuk lager dan bij de reguliere bloemisten bij je in de buurt. In de regel betekent dit overigens wel dat je de bloemen zelf nog moet schikken en deze goed moet houden tot de dag van de bruiloft is aangebroken. Indien je kant en klare boeketten wilt gebruiken, dan is er eveneens de mogelijkheid om deze online te kopen, maar dan zul je wederom wat meer moeten betalen, dan bij de groothandel die je via het internet benadert.

Houd het boeket eenvoudig

In een heleboel gevallen betekent minder juist meer en dat geldt ook vaak voor een bruidsboeket. Niet zal een eenvoudig boeket de kosten, die je ervoor moet maken, een stuk lager uit laten vallen, maar ook kan een simpel bruidsboeket juist iets extra’s toevoegen aan de algemene sfeer op de bruiloft. Een gemakkelijke manier om bloemen voor je bruiloft te vereenvoudigen is door gewoon de standaard boeketten te kiezen en deze trend voort te zetten in de corsages en de andere decoraties.

Houd niet vast aan één bepaalde kleur bloemen

Het is prima mogelijk om een compromis te maken tussen de bloemen die je wilt gebruiken op je trouwdag en het budget dat je hiervoor beschikbaar hebt. Bloemen lenen zich nu eenmaal goed diverse richtingen mee uit te gaan op creatief gebied. Door volledig open te staan voor meerdere soorten bij het kiezen van de bloemen voor deze grote dag in je leven. Je kunt bijvoorbeeld met een bloemist afspreken dat je binnen een bepaald budget wilt blijven. Uiteraard kun je hierbij aangeven welke bloemen je voorkeur hebben, maar sta daarnaast ook open voor eventuele suggestie die de prijs op een gunstige manier kunnen beïnvloeden.

Bloemen op een huwelijksfeest tijdens de feestdagen

Over het algemeen zal een kerk al prachtig met bloemen zijn gedecoreerd met feesten zoals Kerstmis en Pasen. Van deze decoraties kun je dan ook prima profiteren door je bruiloft in de periode rondom deze feestdagen te plannen. Op die manier ben je niet alleen minder geld kwijt voor de rekening van de bloemist, maar ook heb je een romantisch thema dat je trouwerij nog sprookjesachtiger zal laten lijken.

Houd het trouwfeest klein en intiem

Aangezien een groot gedeelte van het geld dat je aan bloemen voor je huwelijksdag besteedt, aan corsages en decoratieve boeketten zal gaan, kun je besparen op deze kosten door je huwelijk kleiner en intiemer te vieren. Door dit te doen zal je tevens geld besparen op andere kostenposten, zoals bruidskleding en het trouwfeest zelf. Bovendien kun je een kleiner trouwfeest ook op een meer bijzondere locatie regelen en zo deze prachtige dag nog specialer maken.

Bloemen uit je eigen tuin gebruiken tijdens je huwelijksfeest

Op het moment dat je een eigen tuin hebt met bloemen, dan zullen er vast een aantal in bloei staan op de dag van je trouwfeest. Indien dit niet het geval is, dan kun je overwegen om er vooraf een aantal te planten. Op de dag van je huwelijk kunnen deze dan voor een natuurlijke decoratie zorgen. Een eenvoudige bloementuin is overigens ook goed aan te leggen als je geen enorm budget hebt om te besteden.

Vier je trouwfeest in je eigen tuin

Je hoef t je niet in allerlei bochten te gaan wringen om een mooie trouwlocatie en decoratieve bloemen te gaan zoeken als je zelf een mooie tuin tot je beschikking hebt. In een tuin kun je immers een prachtig feest geven en tevens een heleboel geld besparen. Als bijkomend voordeel kan bovendien worden genoemd dat je, na de lange trouwdag, vrijwel direct aan je huwelijksnacht kunt beginnen zodra alle gasten zijn vertrokken.

Een boeket van zijden bloemen

Vandaag de dag zul je je wellicht ook regelmatig af hebben gevraagd of een bepaald boeket echt of nep is. Om die reden kun je voor je bruidsboeket wellicht ook bloemen van zijde overwegen. Deze bloemen zijn immers niet alleen mooi, maar zullen ook erg lang goed blijven, in tegenstelling tot wanneer je kies voor echte bloemen. Zijden bloemen kun je bovendien precies naar je eigen smaak regelen, zonder rekening te hoeven houden met het seizoen en de verkrijgbaarheid van een bepaalde soort. Ook kun je al weken voor de bruiloft deze bloemen in huis halen zodat de bruidegom op de dag zelf niet hoeft te stressen om het boeket tijdig op te halen. Na de bruiloft kun je het zijde boeket houden, maar even goed te koop aanbieden op een veilingwebsite zodat een ander deze nogmaals kan gebruiken op een trouwdag.

Een tweedehands zijden boeket gebruiken

Evenals je een zijden boeket op een veilingwebsite te koop aan kunt bieden, kun er uiteraard ook eentje kopen voor je trouwdag. Dit is een goed alternatief voor een bruid die graag een zijden boeket wil, maar geen ervaring heeft met het regelen ervan. Na de trouwdag kun je de zijden bloemen natuurlijk weer verkopen, indien je deze zelf niet als decoratie in je huis wilt gaan gebruiken natuurlijk. In de regel kun je tweedehands zijden bloemen tegen erg aantrekkelijke prijzen kopen zodat je behoorlijk wat extra geld in je zak kunt houden.

Leen een boeket van zijden bloemen

Indien er iemand in je directe omgeving is die zijden bloemen gebruikte op hun bruiloft, dan kun je deze vragen of je deze bloemen mag lenen gedurende je eigen huwelijksdag. Met een beetje geluk hoef je op deze manier geen euro uit te geven aan het bruidsboeket en ziet de bruid er alsnog fleurig uit met een aantal prachtige zijden bloemen.

Laat de bloemen volledig achterwege op je trouwerij

In plaats van bloemen kun je wellicht kiezen voor een leuk alternatief om je huwelijksdag extra op te sieren. Je kunt hierbij onder andere denken aan het gebruik van pauwenveren als corsages (en als versiering van het haar van de bruid). Voor een extreem chique look is dit absoluut een interessante optie. Maar ook kun je ervoor kiezen om bloemen te vervangen door kaarsen of lantaarns, zodat je, in het bijzonder als de avond valt, een prachtig effect kunt bereiken. Je trouwfeest zal dan wellicht iets magisch krijgen en extra romantisch worden. Door creatief te zijn kun je bloemen achterwege laten, en zo veel geld besparen, maar later toch terug kunnen kijken op een prachtige bruiloft.

Maak zelf een bruidboeket en -decoraties

Als je een beetje handig bent, eventueel met een paar groene vingers, dan kun je je eigen bruidsboeket maken. Dit is niet alleen erg origineel, maar ook veel goedkoper dan een gekocht boeket en absoluut helemaal naar je persoonlijke smaak gemaakt. Uiteraard zal het niet de bedoeling zijn dat je een slap bosje bloemen in je hand houdt. We hebben daarom een paar tips en adviezen gevonden die je hierbij kunnen helpen om een fraai bruidsboeket samen te stellen.

Bij de samenstelling van een bruidsboeket is een goede voorbereiding essentieel. Zo dien je bijvoorbeeld te weten welke bloemen je het beste kunt gebruiken. Niet elke bloem kan immers even lang zonder water, gaat eerder slap hangen of blijft juist erg lang mooi. Verder dien je na te gaan of de bloemen die je wilt gebruiken in het seizoen verkrijgbaar zijn waarin je bruiloft is gepland. Deze informatie kun je doorgaans vinden op het internet, in boeken en in tijdschriften, maar uiteraard ook bij een heuse bloemist. Het zal altijd absoluut zinvol zijn om zoveel mogelijk informatie ruim op tijd in te winnen, zodat je op het moment suprême niet voor vervelende verrassingen of teleurstellingen te stuiten. Op het laatste ogenblik de plannen voor je bruidsboeket wijzigen zal immers veel spanningen en stress met zich mee kunnen brengen.

Zelf een bruidsboeket maken, zeker als je kiest voor een handgedraai exemplaar, is eenvoudiger dan je denkt en gaat in de volgende stappen:

 • Bepaal het aantal bloemen, onder andere afhankelijk van je lichaamslengte: een langere bruid kan een groter bruidboeket dragen met ongeveer 40 bloemen of stengels per boeket. De wat kleinere bruidjes kiezen beter een boeket met 25 tot 30 bloemen en stengels.
 • Kies je eigen stijl die je mooi vindt en die bij je past als bruid. Je dient dus bloemen te kiezen die je mooi vindt en eveneens de kleur ervan te bepalen. Bij voorkeur kies je bloemen uit het seizoen dat je in het huwelijk treedt om onnodige kosten en moeite te besparen.
 • Snijd de stengels van de bloemen schuin af. Op deze manier blijven ze langer goed en mag je ervan uit gaan dat het boeket het tot het einde van de trouwdag mooi zal blijven.
 • Leg de bloemen die je wilt gebruiken in een cirkel voor je op tafel en pak deze vervolgens zachtjes op om zo een boeket te creëren. Daarna ga je elk bloemstengel afzonderlijk over elkaar heen te zetten zodat het boeket een ronde vorm krijgt. Het boeket dien je stevig aan te drukken zodat alle bloemen en stengels er niet alleen mooi uitzien, maar ook één geheel lijken te vormen.
 • De stengels moet je, als het boeket je goedkeuring kan wegdragen, goed afbinden. Dit kun je doen met behulp van groene dubbelzijdige tape die je rondom de stengels plakt. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat je vooraf alle doorns hebt verwijderd om zo te voorkomen dat je je handen openhaalt aan je eigen bruidsboeket. Na het afbinden kun je alle stengels op dezelfde lengte afknippen waarna je het boeket in het water zet.
 • Het ombinden van het lint zal het bruidsboeket van een kleurrijke touch voorzien. Je dient hiervoor een lint (in de kleur van je keuze) te nemen dat drie maal zo lang is als de omvang van de stengels van het boeket. Zo weet je zeker dat je voldoende lint hebt. Het lint breng je vervolgens aan door het bovenaan de stengel vast te binden en dit daarna naar beneden verder te winden. Eenmaal beneden draai je dit om en ga je dus terug naar boven winden. Het laatste stukje lint kun je uiteindelijk vastzetten met een klein naaldje.

Zodra je boeket klaar is, is het zaak om dit goed te verzorgen. Je doet dit door het boeket in water te zetten. De bloemen zullen dan goed blijven de grote dag is aangebroken. Je dient aan het water uiteraard voldoende snijbloemvoeding toe te voegen. Als je niet gebukt wilt gaan onder de stress de dagen voor je bruiloft, dan kun je eerst oefenen door enkele proefboeketten te maken met nepbloemen. Zo zul je ervaring en handigheid krijgen in het maken van een fraai boeket.

Wanneer je alle stappen hebt doorlopen en je desondanks je boeket nog altijd een beetje saai vindt, dan kun je allerlei attributen gebruiken om het geheel een beetje op te leuken, bijvoorbeeld een vlinder, een hartje, een ster of een anders speciaal symbool voor jou en je partner. Dit attribuut kun je dan subtiel in je bruidsboeket verwerken. In plaats van een symbool kun je je bruidsboeket ook verfraaien met bijvoorbeeld een zwierige parelketting of strikken.

Door gewoon je fantasie en je creativiteit de vrije loop te laten, zul je vast wel iets vinden waarmee je je bruidsboeket een persoonlijke touch kunt geven. Natuurlijk kun je, als je over voldoende tijd en behendigheid beschikt, een kleiner boeketje maken voor elk bruidsmeisje. Ook dit boeketje kun je uiteraard verfraaien door er een soortgelijke versiering in aan te brengen. Bij voorkeur gebruik je dan wel het betreffende attribuut in miniformaat om het bruidsboeket extra in de spotlights te laten staan.

Conclusie

Het uitkiezen van je bruidsboeket kan aardig wat nervositeit, stress en geld kosten. Wanneer je het echter goed aanpakt, zal dit alles ook enorm mee kunnen vallen, Wanneer je niet veel weet over bloemen is het verstandig om informatie in te winnen bij een bloemist. Deze bloemist kan een boeket voor je maken, uiteraard in goed overleg met jou en je partner, maar je ook helpen om er zelf één te creëren. Zo kan elke bruid een bruidsboeket in haar handen houden dat probleemloos binnen het budget past.

Maar ook als je kiest voor het gebruiken van corsages en andere fleurige decoraties op je trouwdag, dan valt er nog flink wat geld te besparen. Om de rekening voor de gebruikte bloemen niet te hoog op te laten lopen, dien je echter wel inventief en creatief ingesteld te zijn. Alleen al door bovenstaande tips en adviezen ter harte te nemen kun je al snel enkele honderden euro’s besparen op de rekening van alle gebruikte bloemen.

De echte creativelingen onder ons kunnen zelfs een poging wagen om hun eigen bruidsboeket te maken. Op die manier zal de bruid er niet alleen extra mooi uitzien, maar ook een uniek stuk in haar handen houden op waarschijnlijk de mooiste dag van haar leven. Een mooi bruidsboeket zal immers van elke bruid een ware prinses maken. Omdat de meeste meisjes ervan dromen om, als ze ooit in het huwelijksbootje zullen stappen, als een ware prinses naar het altaar te schrijden, is een prachtig boekt absoluut aan te bevelen. Door de bloemen zal de bruid er immers nog stralender en feestelijker uit gaan zien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20