IATA: “Internationale luchtvaart herstelt zich sneller dan eerder verwacht”

Het internationale luchtvaartverkeer begint stilaan weer op kruissnelheid te komen. Vliegtuigen vervoeren steeds meer passagiers. Dat heeft Willie Walsh, directeur-generaal van de International Air Transport Association (IATA), gezegd. De industrie zou volgens hem volgend jaar opnieuw kunnen terugkeren naar het niveau dat voor de uitbraak van de coronacrisis werd geregistreerd.

Daarmee zou de heropleving van het internationale reizigersvervoer zich een jaar sneller manifesteren dan de sectororganisatie eerder naar voor had geschoven. 

Reisbeperkingen

“De voortdurende versoepeling van de beperkingen tegen de verspreiding van het virus Covid-19 door overheden over de hele wereld zorgt ervoor dat de vraag naar reizen tegenover de twee voorbije jaren, toen vele landen hun grenzen gesloten hielden, een sterke toename kent”, beklemtoonde Walsh.

Walsh benadrukte dat het passagiersverkeer in de luchtvaart sneller toeneemt dan verwacht, ondanks de oorlog in Oekraïne en aanhoudende beperkingen in China, voor de sector nochtans een van de belangrijkste markten van de wereld.

“Er worden vele boekingen geregistreerd”, merkte hij op. “Alle toplui van luchtvaartmaatschappij waarmee wij spreken, maken niet alleen gewag van een sterke vraag naar reizen tot het einde van het jaar, maar zien ook signalen dat die trend zich volgend jaar verder zal doorzetten.”

Walsh voegde eraan toe dat hoge olieprijzen en geschrapte vluchten door een tekort aan personeel de reizigers tot nu toe niet hebben kunnen afschrikken, hoewel de stijging van de tarieven op de brandstoffenmarkt vliegtuigtickets waarschijnlijk ongeveer 10 procent duurder hebben gemaakt.

“Ondanks die problemen kan er van een sterk herstel gewag worden gemaakt”, benadrukte hij. “Ik vermoed dan ook dat de heropleving van de luchtvaart gedurende de rest van dit jaar en volgend jaar in een stroomversnelling zal komen.”

China

Volgend jaar zullen de trafieken in de luchtvaart volgens Walsh opnieuw doorgroeien tot niveaus die voor de uitbraak van de coronapandemie werden genoteerd. Daarbij rekent hij dat jaar op een sterke zomer. Maar Walsh waarschuwde wel dat het passagiersverkeer in een aantal regio’s nog wel zal achterblijven op het activiteitsniveau voor de start van de pandemie.

Hij verwees daarbij naar de aanhoudende beperkingen die in China tegen de verspreiding van het coronavirus van kracht blijven, waardoor een volledig herstel in de regio Asia-Pacific volgens Walsh langer op zich zal laten wachten.

Andere stemmen in de industrie lieten een gelijkaardige mening optekenen. Henrik Hololei, directeur-generaal Mobiliteit en Transport bij de Europese Commissie, vertelde dat het passagiersvervoer in Europa volgend jaar zou kunnen terugkeren naar het niveau dat voor de uitbraak van de pandemie werd ervaren, op voorwaarde dat het tempo van het herstel aanhoudt.

Jozsef Varadi, topman van luchtvaartmaatschappij Wizz Air Holdings, benadrukte een sterk vertrouwen te hebben in een goed zomerseizoen. Hij voegde eraan toe daarbij grotere trafieken te verwachten dan voor de uitbraak van de pandemie.

“Het wordt tijdens de zomer een bijzonder interessante mix”, zei hij. “Er kunnen veel klanten worden verwacht, maar er blijven een aantal potentiële uitdagingen, zoals problemen met de toeleveringsketen en hogere kosten.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.