Wereldwijde luchtvaartcapaciteit op hoogste niveau van dit jaar

De capaciteit van de luchtvaartmaatschappijen is wereldwijd tot het hoogste niveau sinds het begin van dit jaar opgelopen. Deze vaststelling kan vooral worden toegeschreven aan de opleving die in de Chinese binnenlandse vraag, ondanks een heropstoot van het aantal coronabesmettingen in het Aziatische land, kon worden opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van consulent Official Airline Guide (OAG).

Het rapport merkt daarbij op dat de luchtvaartmaatschappijen de voorbije week aan hun wereldwijde capaciteit tegenover de week voordien 2,5 miljoen zetels hebben toegevoegd.

Lockdown

“Bijna de helft van die bijkomende capaciteit werd in China, de grootste luchtvaartmarkt van de wereld, geregistreerd”, stippen de onderzoekers aan. “Hiermee worden de capaciteitsverminderingen die de voorbije weken zijn opgetreden als gevolg van de reisbeperkingen in de regio Shanghai, ongedaan gemaakt.”

Inmiddels is de lockdown in Shanghai al in zijn vierde week en een beslissing om massale tests op te zetten in Peking hebben tot de vrees geleid dat ook in die stad gelijkaardige maatregelen zouden kunnen worden opgelegd.

De totale capaciteit van de lijndiensten in Noordoost-Azië is op een week tijd met 10,8 procent toegenomen. “De capaciteit van de regio blijft echter nog altijd ongeveer 36 procent lager dan tijdens dezelfde periode drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie”, voeren de analisten nog aan.

Verdere groei

“Wereldwijd is de capaciteit van binnenlandse en internationale verbindingen op een week tijd met 3,3 procent tot 88,6 miljoen stoelen opgevoerd”, stippen de onderzoekers aan. “Ook dat niveau ligt echter nog altijd ongeveer 20 procent lager dan drie jaar geleden.”

Het rapport merkte verder op dat de geplande capaciteit voor de volgende drie maanden steeds dichter de niveaus van drie jaar geleden zal benaderen. “Dit weerspiegelt het vertrouwen in het herstel van de reissector”, merken de analisten op.

“Er zal echter nog altijd een lange en moeilijke weg moeten worden afgelegd vooraleer opnieuw een niveau van 109 miljoen zetels, de capaciteit die drie jaar geleden werd geregistreerd, zal kunnen worden bereikt.”

Het is volgens het rapport zelfs niet zeker dat deze capaciteit nog ooit opnieuw zou kunnen worden gehaald. “Er moet echter worden gezegd dat de situatie op de meeste markten in vergelijking met vorig jaar al sterk is verbeterd”, wordt er aangevoerd.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20