Hyundai en Kia ‘kunnen niet bevestigen dat ze aan Apple Car werken’

Een klein bommetje van autobouwers Hyundai en Kia: nadat eerst lekte dat zij de Apple Car zouden bouwen, wordt dat nu in alle toonaarden ontkend.

De Zuid-Koreaanse automakers Hyundai en Kia zeggen op maandag allebei dat ze geen plannen hebben om de Apple Car te maken. Geen van de twee wil zelfs maar bevestigen dat er gesproken is met Apple, integendeel.

Apple Car

Vorige week beweerde een lek dat Apple in Kia zou gaan investeren en dat de Zuid-Koreanen dus de uitverkorenen waren om de veelbesproken auto te gaan bouwen. Ook Hyundai zou gesprekken voeren met Apple. De aandelen van de fabrikanten schoten de hoogte in, op maandag zakten ze als een puddingkje in elkaar.

‘Hyundai krijgt van verschillende autobedrijven aanvragen om samen te werken aan zelfrijdende, elektrische auto’s, maar op dit moment is er nog niets beslist, want het is nog erg vroeg’, zegt het bedrijf in een verplichte nota aan de beurswaakhond in Korea.

‘Hyundai Motor heeft momenteel geen deal met Apple om een zelfrijdende wagen te ontwikkelen’, staat er nog. Zusterbedrijf Kia, de tweede grootste automaker van Zuid-Korea na Hyundai zelf, heeft een vergelijkbare verklaring neergelegd. Het bedrijf stelt dat er voorstellen zijn van ‘verschillende overzeese bedrijven over autonome, elektrische auto’s’, maar dat er ‘nog niets beslist is’. Ook Kia bevestigt dat er geen gesprekken lopen met Apple.

Deal met Apple

Eerder deze maand wist nieuwswebsite CNBC dat Apple dicht bij een deal met Hyundai-Kia stond om een zelfrijdende Apple-ev te maken in de Kia-fabriek in West Point, Georgia. Bronnen bevestigden wel dat de deal nog precair was en dat die nog kon afspringen. Dat lijkt nu te zijn gebeurd.

Apple is notoir stil over zijn nieuwe projecten tot ze gereleased worden. Dat een lek de potentiële samenwerking met Hyundai of Kia aan het licht bracht, zal niet goed gevallen zijn in Cupertino. Een verdere samenwerking is daarmee niet uitgesloten.

Lees ook: Krijgt Apple Car de look van Porsche?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20