Krijgt Apple Car de look van Porsche?

De geruchtenstroom zwelt aan: Apple zet vaart achter het ontwerpen van een eigen elektrische auto. De overstap van een hoog aangeschreven Porsche-ingenieur doet de Apple-fans alvast dromen.

Volgens het nieuwsplatform Business Insider heeft Apple onlangs Manfred Harrer (foto), het hoofd chassis-ontwikkeling van Porsche, aangetrokken om mee een nieuwe elektrische auto te ontwikkelen. Harrer, ook voormalig productiehoofd van de Porsche Cayenne, staat hoog aangeschreven in de autowereld. Hij hult zich sinds zijn vertrek bij de sportwagenbouwer eind vorig jaar in stilzwijgen over zijn toekomstplannen.

Recentelijk schoof ook een topingenieur bij Apple door naar een niet nader genoemd belangrijk intern project, wat waarnemers doet vermoeden dat CEO Tim Cook eindelijk zijn finale leidinggevende team voor de langverwachte elektrische Apple Car of iCar aan het samenstellen is.

Over de komst van zo’n Tesla-concurrent wordt al zes jaar gespeculeerd. Geruchten over een samenwerking met een autobouwer gaan zelfs terug tot 2007. Toen ging het om Volkswagen.

Zelfrijdende wagen

Verscheidene media in Zuid-Korea en de Verenigde Staten bevestigden de voorbije dagen dat Apple onderhandelt met Hyundai-Kia over de productie van de wagens. De zakenzender CNBC komt met bijkomende details:

  • Apple mikt op autonome elektrische wagens onder zijn eigen merk, maar zou zich niet wagen aan eigen productie. De techreus is vooral geïnteresseerd om de ingebouwde software en de hardware zelf te ontwerpen.
  • Er is een deal in de maak om de Kia-fabriek in de Amerikaanse staat Georgia aan te duiden als eerste productievestiging. De productie zou ten vroegste in 2024 van start gaan.
  • Het zou niet gaan om een exclusieve samenwerking. Apple wil de teugels stevig in eigen handen houden en alle opties openhouden om met andere constructeurs, mogelijk aanvullend op Kia, in zee te gaan.

Het is nog onduidelijk welke partij het voortouw gaat nemen als het gaat om de productie van de batterij. Een veelgehoorde theorie is dat Apple alvast een revolutionair nieuw batterij-ontwerp klaar heeft liggen dat de actieradius van elektrische wagens fors zou verhogen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20