Huur per ongeluk geen Noord-Koreaanse IT’er in

De Verenigde Staten waarschuwen voor het inhuren van Noord-Koreaanse IT’ers die zich voordoen als onderdanen van een ander Aziatisch land. Dat delen Amerikaanse overheidsinstanties mee in een verklaring.

Amerikaanse functionarissen zeggen dat de Noord-Koreaanse IT’ers zich als iemand anders voordoen om zo sancties van de VS en de VN willen omzeilen. De informatici zouden geld willen inzamelen voor kernwapen- en ballistische raketprogramma’s van Noord-Korea.

“Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, het Amerikaanse ministerie van Financiën en het Federal Bureau of Investigation (FBI) waarschuwen de internationale gemeenschap, de particuliere sector en het brede publiek voor pogingen van informaticapersoneel van Noord-Korea om werk te krijgen, terwijl zij zich voordoen als onderdanen van andere landen dan Noord-Korea”, zo luidt de waarschuwing die de Amerikanen de wereld inzenden.

Rode vlaggen

De verklaring houdt zelfs een dreigement in als je toch zo’n Noord-Koreaanse informaticus zou inhuren: “Er is sprake van reputatierisico’s en mogelijke juridische gevolgen, waaronder het opleggen van sancties door de autoriteiten van de VS en de VN aan personen en entiteiten die zich bezighouden met of steun verlenen aan activiteiten in verband met IT-werknemers uit Noord-Korea en de verwerking van daarmee verband houdende financiële transacties.”

Er zouden enkele duizenden Noord-Koreaanse IT-medewerkers naar het buitenland worden uitgezonden die inkomsten genereren die aan de Noord-Koreaanse regering worden overgemaakt.

“Deze IT-arbeiders maken gebruik van de bestaande vraag naar specifieke IT-vaardigheden, zoals de ontwikkeling van software en mobiele toepassingen. Ze verkrijgen freelance-arbeidscontracten van klanten over de hele wereld, onder meer in Noord-Amerika, Europa en Oost-Azië”, aldus de verklaring.

De Noord-Koreanen zouden dan de identiteit aannemer van een Zuid-Koreaan, een Japanner of iemand uit een ander Aziatisch land. Het advies van de Amerikaanse functionarissen bevat een reeks rode vlaggen waar werkgevers op moeten letten, zoals de weigering om deel te nemen aan videogesprekken, verzoeken om betalingen in virtuele valuta te ontvangen en biografische informatie die niet overeen lijkt te komen met de sollicitant.

De meesten van hen zouden gevestigd zijn in China en Rusland, met kleinere aantallen die vanuit Afrika en Zuidoost-Azië opereren.

620 miljoen dollar

Dat Noord-Korea arbeidskrachten naar het buitenland zendt om zijn regime mee te financieren is al langer bekend. Zo zouden er Noord-Koreaanse lassers werken in Polen en houtkappers in Rusland.

Het regime steelt ook grote sommen geld uit het buitenland. In april maakte de FBI de grootste cryptodiefstal ooit bekend, gepleegd door Noord-Koreaanse hackers. Zij zouden 620 miljoen dollar in Ethereum hebben buitgemaakt.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20