FBI: “Noord-Korea zit achter crypto-diefstal van 620 miljoen dollar”

Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst FBI zitten hackers verbonden aan het regime in Noord-Korea achter de diefstal eind maart van Ethereum-munten die gelinkt waren aan het videospel Axie Infinity. Die kraak wordt gezien als een van de grootste crypto-diefstallen aller tijden.

“Door ons onderzoek konden we bevestigen dat Lazarus Group en APT38, cyberactoren die banden hebben met Noord-Korea, verantwoordelijk zijn voor de diefstal van 620 miljoen dollar in Ethereum, die op 29 maart werd gemeld”, zegt de inlichtingendienst in een kort persbericht.

“De FBI zal, in coördinatie met het ministerie van Financiën en andere Amerikaanse overheidspartners, doorgaan met het blootleggen en bestrijden van het gebruik van illegale activiteiten door Noord-Korea om inkomsten voor het regime te genereren, waaronder cybercriminaliteit en diefstal van cryptocurrency.”

Het beruchte collectief Lazarus is de voorbije jaren al meermaals gelinkt aan grote cyberdiefstallen.

Axie Infinity

Axie Infinity is een van oorsprong Vietnamees online game dat eind vorig jaar dagelijks miljoenen spelers in Azië, vooral op de Filipijnen, telde. In het spel kunnen de spelers elkaar bekampen met NFT-monstertjes en zo digitaal geld verdienen. Voor sommige spelers werd het spel hun job.

De verdiende tokens konden in Ethereum-munten (strikt gezien heten de munten Ether) omgezet worden, en daarna eventueel in regulier geld zoals dollars. De hackers maakten eind maart misbruik van de zwakke controlemechanismen in de onderliggende blockchain en gingen aan de haal met 173.600 Ether en voor 25 miljoen aan stablecoins, goed voor een totale buit van 615 tot 620 miljoen dollar.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20