Hacker steelt voor meer dan 600 miljoen dollar aan crypto in mogelijk een van de grootste crypto-overvallen ooit

Het blockchain-project Ronin is door hackers bestolen van bijna 615 miljoen dollar aan crypto. Het zou zodoende een van de grootste crypto-overvallen ooit zijn. Het blockchainnetwerk van Ronin is gekoppeld aan de game Axie Infinity, dat gebruikmaakt van crypto. Het project verbindt verschillende blockchains met elkaar.

Volgens Ronin hebben hackers op 23 maart zo’n 173.000 Ether-munten gestolen en voor 25,5 miljoen dollar aan andere tokens.

Crypto-onderzoeksbureau Elliptic zegt dat hackers van vijf personen – die de transacties goedkeuren in het de game Axie Infinity – de speciale digitale privésleutels hebben weten te bemachtigen. Daarmee kregen ze toegang tot het cryptogeld. Experts roepen nu op tot het inbouwen van een systeem om ongeoorloofde transacties te kunnen volgen.

“We werken rechtstreeks samen met verschillende overheidsinstanties om ervoor te zorgen dat de criminelen voor het gerecht worden gebracht”, aldus het bedrijf in een verklaring. Gebruikers van Ronin kunnen tijdelijk geen geld meer storten of opnemen van het netwerk.

Forensische cryptografen

Er wordt nu in samenwerking met Chainalysis, een onderzoeksbureau, gekeken waar het gestolen geld zich bevindt. Het meeste geld zou namelijk nog in de digitale portemonnee van de hacker zitten, zei Ronin. Ook wordt er samengewerkt met de politie en zogenaamde forensische cryptografen.

Cryptoplatforms zijn al langer het slachtoffer van digitale aanvallen. De crypto-afdeling van Jump Trading zei vorige maand dat het meer dan 320 miljoen dollar had teruggekregen, nadat de site eerder was getroffen door een digitale overval.

En afgelopen augustus werd het Poly Network voor 610 miljoen dollar bestolen door een zogenaamde “white hat”-hacker, verwijzend naar ethische hackers die over het algemeen ernaar streven om de digitale kwetsbaarheden bloot te leggen. De hacker heeft het geld later teruggegeven aan het bedrijf. 

Vorig jaar stalen de Zuid-Afrikaanse broers Raees en Ameer Cajee zo’n 3 miljard euro met hun frauduleuze investeringsmaatschappij Africrypt. Een ander bekend crimineel duo zijn de verdachten ILya Lichtenstein en zijn vrouw Heather Morgan, die in 2016 het crypto-uitwisselingsplatform Bitfinex hadden gehackt. Daarbij zouden ze zo’n 4,5 miljard dollar hebben buitgemaakt.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20