Twee jonge Zuid-Afrikaanse broers stelen voor 3 miljard euro aan Bitcoin in grootste crypto-overval ooit

De Zuid-Afrikaanse broers Raees en Ameer Cajee zouden in april verdwenen met zo’n 69.000 Bitcoins van investeerders uit hun frauduleuze investeringsmaatschappij Africrypt. De waarde daarvan was op het moment van gebeuren zo’n 3 miljard euro wat het de grootste crypto-overval ooit zou maken.

Het verhaal van de broers Raees en Ameer Cajee leest als het scenario van een slechte film. In 2019 richtten zij de crypto-investeringsapp Africrypt op die zeer mooie winsten beloofde. De website (voor printcreens zie onderaan artikel) van het bedrijf meent die winsten te kunnen boeken door te traden met behulp van AI en machine learning. Met die grote woorden en mooie beloften wisten de Zuid-Afrikaanse broers de voorbije twee jaar heel wat investeerders aan te trekken. Sommigen zouden zelfs tot meer dan 1 miljoen euro aan Africrypt hebben toevertrouwd.

Zogenaamde hack

De problemen, waarover lokale media zoals Independent Online en ITWeb als eerste hebben bericht, begonnen in april van dit jaar. De waarde van Bitcoin stond toen op zijn absolute hoogtepunt en brak record na record met waardes tot boven de 60.000 dollar.

Ameer Cajee, Chief Operating Officer van Africrypt, liet toen aan zijn klanten weten dat het bedrijf het slachtoffer was geworden van een hack. Hij vroeg hen daarbij ook om het incident niet aan advocaten en autoriteiten te melden. Dat zou de pogingen om de Bitcoin te proberen terug te krijgen namelijk kunnen vertragen.

69.000 Bitcoins

Enkele investeerders roken onraad en huurden toch een advocatenkantoor in uit Kaapstad in Zuid-Afrika. Hanekom Attorneys zegt in een reactie aan Bloomberg dat ze meteen in de gaten hadden dat er iets niet klopte. “We waren meteen achterdochtig door het bericht waarin ze smeekten om geen juridische stappen te ondernemen”, klinkt het.

Die achterdocht bleek terecht, want de twee broers zijn sindsdien spoorloos. “Medewerkers van Africrypt verloren zeven dagen voor de vermeende hack de toegang tot de back-endplatformen”, legt het advocatenkantoor uit. De 69.000 Bitcoins (toen zo’n 3 miljard euro waard, nu nog 1,9 miljard euro) van Africrypt zijn van de rekening gehaald via allerhande omwegen waardoor ze niet meer te traceren zijn.

Ondertussen is de website van Africrypt offline en gaan de telefoons van de broers meteen over op voicemail. Het advocatenkantoor schakelde daarom de Zuid-Afrikaanse politie in en vroeg ook aan cryptotraders wereldwijd om eventuele verdachte transacties te melden. Voorlopig leverde dat nog geen resultaat op.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20