Amerika neemt 3,6 miljard dollar aan gestolen Bitcoin in beslag

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft 3,6 miljard dollar (3,15 miljard euro) aan gestolen Bitcoin in beslag genomen. Twee mensen, die ervan verdacht worden in totaal 4,5 miljard dollar (4 miljard euro) aan Bitcoin te hebben ontvreemd, zijn opgepakt.

De verdachten, Ilya Lichtenstein en zijn vrouw Heather Morgan, zouden volgens het ministerie van Justitie in 2016 het crypto-uitwisselingsplatform Bitfinex gehackt hebben. Daarbij zouden ze zo’n 4,5 miljard dollar hebben buitgemaakt. Daarvan is nu 3,6 miljard dollar in beslag genomen.

“Grootste inbeslagname ooit”

De verdachten worden ervan beschuldigd dat ze de 119,754 Bitcoin die ze gestolen zouden hebben, probeerden wit te wassen. De VS wil duidelijk laten zien dat ze zulke praktijken niet tolereren.

Plaatsvervangend procureur-generaal Lisa O. Monaco zegt dat het om de grootste financiële inbeslagname ooit gaat. “In een vergeefse poging om digitale anonimiteit te behouden, hebben de verdachten gestolen fondsen witgewassen via een labyrint van crypto-transacties.”

“Dankzij ons nauwgezette werk hebben we opnieuw laten zien hoe het geld kan en zal volgen, ongeacht de vorm die het aanneemt”, aldus Monaco.

Ook de FBI laat zijn trots blijken na de vangst. “Criminelen laten altijd sporen achter, en deze zaak herinnert ons eraan dat de FBI de middelen heeft om het digitale spoor te volgen, waar het ook heen leidt”, zegt FBI-adjunct-directeur Paul M. Abbate.

8.000 procent in waarde gestegen

“We kunnen het geld volgen via de blockchain, en we zullen niet toestaan dat crypto een veilige haven is voor het witwassen van geld of een zone van wetteloosheid binnen ons financiële systeem”, betoogt Kenneth A. Polite Jr., van het ministerie van Justitie. “De arrestaties laten zien dat we streng zullen optreden tegen degenen die virtuele valuta’s voor criminele doeleinden zouden proberen te gebruiken.”

Lichtenstein en Morgan riskeren een gevangenisstraf van 20 jaar voor witwaspraktijken en een gevangenisstraf van 5 jaar voor “samenzwering om de Verenigde Staten te bedriegen”.

Tijdens de hack van Bitfinex was één Bitcoin zo’n 500 dollar waard. De buit van het koppel is ondertussen maar liefst 8.000 procent in waarde gestegen.

(lb)

Meer