FBI geeft document over 9/11 vrij na aanhoudende vragen over rol Saoedi-Arabië

De FBI heeft op bevel van Amerikaans president Biden een eerste confidentieel document van speurders vrijgegeven over de aanslagen van 11 september. Biden reageert daarmee op de vraag van nabestaanden van slachtoffers, die meer duidelijkheid willen over de mogelijke betrokkenheid van Saoedi-Arabië.

Het 16-pagina’s tellend FBI-document, met 4 april 2016 als datum, is een verslag van verscheidene gesprekken die de politie- en inlichtingendienst hield met een belangrijke bron wiens naam geschrapt werd uit de publiek gemaakte versie.

Een fragment uit het vrijgegeven document – bron: FBI

De bron schetst de banden tussen Omar al-Bayoumi, een student in Californië die vermoedelijk als geheim agent voor Saoedi-Arabië werkte, met Nawaf al-Hazmi en Khalid al-Midhar (soms ook als al-Mihdhar geschreven), twee van de vliegtuigkapers, tijdens de maanden voorafgaand aan de aanslagen.

De grote vraag voor de FBI in dit onderzoek: verleende Bayoumi logistieke steun aan Hazmi en Midhar? Volgens Bayoumi zelf ontmoette hij de twee latere kapers per toeval in Californië in 2000, zo staat in het verslag te lezen. De FBI-bron zegt dat Bayoumi intense contacten onderhield met het duo en hen hielp met vertalingen, reizen, accommodatie en financiering.

Bijzondere relatie

Het vrijgegegeven document lijkt de theorie te ondersteunen dat hooggeplaatsten die dicht bij het regime van Saoedi-Arabië stonden, indirect meehielpen aan de aanslagen van 9/11. Het blijft evenwel onduidelijk of ze dat uit persoonlijke overtuiging deden of op vraag van het regime. Het FBI-verslag biedt dus geen antwoord op de vraag of Saoedi-Arabië rechtstreeks betrokken was.

Voor Biden is het dansen op een slappe koord. Saoedi-Arabië is een traditionele bondgenoot van de Amerikanen in het Midden-Oosten. De relatie staat al onder druk door de zaak-Khashoggi.

Saoedi-Arabië zei vorige week in een statement alle transparantie rond 9/11 toe te juichen. “Elke bewering dat Saoedi-Arabië betrokken zou zijn bij de aanslagen van 9/11 is categorisch fout.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20