HSBC: “Herschik je beleggingsportefeuille nu de economie een expansiefase ingaat”

De financiële dienstverlener HSBC raadt in zijn halfjaarlijks vooruitzichtenrapport zijn beleggers aan om hun portefeuille onder de loep te nemen nu er sprake is van economische expansie.

“Waar beleggers zich eerder moesten toespitsen op een herstelbeweging, raden we ze vandaag aan om zich te focussen op een expansie”, staat er te lezen in het rapport van HSBC dat CNBC kon inkijken. “Dat zal een periode van lagere beleggingsopbrengsten en een verschuiving naar een activistisch begrotingsbeleid met zich meebrengen.”

Hogere winstverwachtingen

Het bruto binnenlands product heeft zich in de Verenigde Staten, China en in heel industrieel Azië hersteld van een daling ten gevolge van de coronacrisis en de bedrijfswinsten kennen een V-vormig herstel, waarbij de winstverwachtingen voor 2022 nu hoger liggen dan de prognoses van vóór de gezondheidscrisis.

Dat heeft al meermaals geleid tot een discussie wat de Federal Reserve moet doen als reactie daarop, zoals het afbouwen van het opkoopprogramma. Volgens HSBC wijst dit erop dat we de expansiefase van de conjunctuurcyclus zijn ingegaan.

“Na een periode waarin toenemend optimisme bij beleggers de risicoperceptie verlaagde en risicovolle activaklassen een hogere waardering kregen, zijn de vooruitzichten nu omgekeerd”, aldus Joseph Little, wereldwijd hoofdstrateeg bij HSBC. “Waarderingen zullen in toenemende mate een rem gaan zetten op het rendement, omdat veel goed nieuws over het herstel al in de prijzen is ingecalculeerd.”

Cyclische markten

Volgens Little zijn waardeaandelen nog steeds zinvol tegen de achtergrond van stijgende obligatierendementen. “Wij geven de voorkeur aan cyclische markten zoals het VK, Europa en hoogwaardige opkomende economieën, maar blijven wendbaar in onze allocaties”, zei hij aan CNBC.

Hij merkt op dat een expansiefase ook enkele moeilijkheden met zich meebrengt. “De oude risico’s van de jaren 2010 worden vervangen door een nieuwe reeks uitdagingen: hogere belastingen, inflatie en een mondigere arbeidsmarkt”, aldus de hoofdstrateeg.

Litte raadt beleggers aan hun portefeuille te diversifiëren binnen een breder universum van alternatieve activaklassen. “Beleggers moeten proberen zo dicht mogelijk bij reële, tegen inflatie beschermde cashflows te komen. Infrastructuurschulden zijn daarvoor een goede kandidaat en hebben in het verleden behoorlijke rendementen opgeleverd. Voorts bieden ze vandaag een hogere spread dan wereldwijde kredieten en hebben ze een gunstiger verliesprofiel”, zei hij aan CNBC. Ook koper en mineralen, zoals uranium, zijn volgens hem aantrekkelijk.

(mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20