Biden beveelt Amerikaanse overheid zich voor te bereiden op klimaatgerelateerde schokken voor de hele economie

Ons moderne financiële systeem is gebouwd op de veronderstelling dat het klimaat stabiel is. Het is duidelijk dat we niet langer in zo’n wereld leven. De Amerikaanse president Biden heeft overheidsinstanties alvast bevolen zich voor te bereiden op klimaatgerelateerde schokken voor de hele economie, aangezien escalerende rampen de huizenprijzen, de waarde van pensioenfondsen en zelfs de stabiliteit van het wereldwijde financiële systeem bedreigen.

Deskundigen waarschuwen over het algemeen voor twee soorten financiële risico’s die een warmere planeet met zich meebrengen. Ten eerste de toenemende kosten voor bedrijven en investeerders doordat klimaatgerelateerde rampen gebouwen, gewassen of toeleveringsketens beschadigen of vernietigen.

Ten tweede is er het potentieel voor een plotselinge daling van de waarde van bedrijven die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, aangezien regeringen of consumenten wind, zonne-energie en andere energiebronnen omarmen die niet de koolstofemissies produceren die de opwarming van de aarde veroorzaken. Beide kunnen de belangrijkste sectoren van de economie destabiliseren, wat aanleiding kan geven tot vergelijkingen met de Grote Recessie van 2007-2009.

Nu al voelbaar in VS

Biden tekende donderdag een executive order die ambtenaren opdracht geeft om het risico van klimaatverandering voor federale activa en belastinginkomsten te melden. Biden wil ook dat er manieren worden gevonden om pensioenen te beschermen van klimaatgerelateerde tegenslagen. En in de executive order staat dat de overheid zou moeten overwegen om van de bedrijven waarmee ze zaken doet te eisen dat ze hun uitstoot van broeikasgassen openbaar maken.

De nadruk op openbaarmaking is cruciaal. Geconfronteerd met het verlies van investeerders, klanten en mogelijk potentiële werknemers, kunnen bedrijven met de grootste klimaatrisico’s de druk voelen om hun activiteiten aan te passen.

De executive order volgt op een rapport van vorige week van de Environmental Protection Agency, waaruit bleek dat de opwarming van de aarde nu voelbaar is in de Verenigde Staten in de vorm van meer hittegolven, bosbranden, overstromingen en andere rampen.

Banken nu al volop kusthypotheken aan het afstoten

Er zijn aanwijzingen dat klimaatverandering de Amerikaanse economie wel degelijk nu al parten speelt. In Florida begint de vraag naar woningen in kustgebieden met een hoog risico achter te blijven bij de rest van de staat, met prijzen die volgen. In het hele land stoten banken meer van die kusthypotheken af door ze te verkopen aan door de overheid gesteunde hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac – een teken dat die banken zich bewust zijn van het groeiende risico van wanbetaling en dat risico verleggen naar de belastingbetaler.

De verzekeringsmarkt voelt ook de gevolgen van ernstigere rampen. In Californië bijvoorbeeld weigeren verzekeraars huizen in brandgevoelige gebieden te dekken. Andere staten in het Westen zien tekenen van vergelijkbare trends. (lb)

Lees ook: Klimaatverandering doet ‘zombiebranden’ steeds vaker voorkomen

Lees ook: Klimaatcommissaris EU: ‘Niemand hoeft tien of twaalf keer per jaar te vliegen’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20