Hoogspanning in regering over brugpensioen

Komt er alsnog een sociaal akkoord, inclusief soepeler brugpensioen? Er is maximale druk op de socialistische vakbond ABVV om toch het akkoord goed te keuren. Doen ze dat niet, dan keurt de regering enkel de loonsverhoging van 1,1 procent goed. Maar gaat het ABVV overstag, dan moet Open Vld plots dat verketterde brugpensioen slikken. 

Spannend is het wel, de afwikkeling van het sociaal akkoord. De Groep van Tien, de vakbonden en werkgeversorganisaties zijn dat, hadden samen een deal onderhandeld. Als ze die vervolgens allemaal zouden goedgekeurd hebben, dan kan de regering niet anders dan die aanvaarden. En er zat wel behoorlijk wat goeds in voor de vakbonden: een loonsverhoging van 1,1 procent, een verhoging van de welvaartsenveloppe. ACV en ACLVB stemden dan ook voor het akkoord.

Brugpensioen blijft de olifant in de kamer

Maar het ABVV schoot het akkoord af, met 55 procent van de achterban. Daardoor is het akkoord niet bindend, en is er ook geen sociale vrede. Dat willen de werkgevers graag: geen stakingen of andere acties. Zij kunnen zich ook vinden in een maatregelen die voor de politiek dan weer zeer moeilijk ligt: de versoepeling van de leeftijd van brugpensioen.

Daar is weer aan gemorreld, het blijft op 58 jaar terwijl de regering ondertussen intern al talloze keren die leeftijd hoger had gelegd. Gaat Open Vld akkoord, dan is het een zoveelste verwatering van de afspraken, een techniek waarover de Vlaamse liberalen en ook de N-VA in de regering al jaren steen en been klagen. Een akkoord moet niet één keer, maar zeventien keer gesloten worden, zo lijkt het wel.

De Zweedse coalitie wilde die leeftijdsgrens absoluut optrekken, maar de vakbonden én werkgevers willen die lager houden: het is dan de staat die betaalt, als er oudere werkgevers vroegtijdig op pensioen gestuurd worden.

Maakt het ABVV er opnieuw een politiek probleem van?

Miranda Ulens (ABVV)

Open Vld is daar radicaal tegen, N-VA was dat ook, maar zij zitten niet meer in de regering. Vraag is nu of de Vlaamse liberalen alsnog dat brugpensioen zullen moeten slikken. Het is in elk geval een reden voor het ABVV om misschien toch nog van mening te veranderen.

Want de regering gaat de loonsverhoging van 1,1 procent uitvoeren, maar de rest van het akkoord, dat gaan ze niet zomaar eenzijdig doen. De sociale partners, met uitzondering van het ABVV, hadden dat nochtans gevraagd. Maar de regering speelt de bal terug: zij willen dat alle vakbonden het goedkeuren, en dan komt het sociaal akkoord er in z’n geheel.

Maximale druk dus op het ABVV, om alsnog akkoord te gaan. Maar dat ligt moeilijk: zeker aan Franstalige kant zit de Franstalige vleugel FGTB in een electoraal opbod. Een pak FGTB’ers kreeg prominente plaatsen op PS-lijsten. Gaan zij nu alsnog een akkoord goedkeuren dat nogal ‘Zweeds’ is, van een MR-regering? Het zou koren op de molen van de PTB zijn, de communistische partij die op links de PS serieus bedreigt.

Anderzijds, als ze toch “ja” zeggen, brengen ze de regering in moeilijkheden. Premier Charles Michel (MR) wil absoluut een akkoord, ook Kris Peeters (CD&V), de minister van werk, blijft daarop duwen. Maar Open Vld moet dan op weken van de verkiezing uitleggen dat er alsnog een versoepeling van het brugpensioen komt. In het parlement kunnen ze zich daartegen dan verzetten, maar het valt moeilijk tegen te houden. Afwachten dus wat de socialistische vakbond doet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20