Hoofdzetel Volkswagen krijgt ook een fabriek voor elektrische wagens

De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft een bedrag van 2 miljard euro gereserveerd voor de bouw van een nieuwe fabriek waar elektrische wagens zullen worden geproduceerd. Dat heeft de autobouwer zelf aangekondigd. De nieuwe vestiging komt naast de historische fabriek van Volkswagen in Wolfsburg en zou jaarlijks ongeveer 250.000 wagens moeten produceren.

Met de investering hoopt Volkswagen zijn positie op de markt van elektrische voertuigen verder te versterken en de concurrentie van zijn Amerikaanse rivaal Tesla het hoofd te kunnen bieden.

Trinity

“De bouw van de nieuwe Duitse fabriek gaat in de lente van volgend jaar van start”, kondigde Volkswagen aan. “Over vier jaar moet de productie beginnen.” De nieuwe site zal worden gebruikt voor de productie van het model Trinity, een type dat voor de massamarkt is bedoeld en het middelpunt van de nieuwe volledig elektrische vloot van Volkswagen zou moeten worden.

De Trinity zal in omvang vergelijkbaar zijn met de Passat. Het model krijgt naar verluidt een bereik van 700 kilometer en zou bovendien op het gebied van autonomie het vierde niveau bereiken. De basisprijs voor de aankoop van een exemplaar zou ongeveer 35.000 euro bedragen.

De Trinity zal het eerste voertuig zijn dat wordt gebouwd op het elektrische superplatform dat Volkswagen heeft gecreëerd. Ook Audi, Porsche, Skoda en Seat zullen uiteindelijk zo’n platform gebruiken.

De andere fabriek van Volkswagen in Wolfsburg, die meer dan tachtig jaar geleden werd geopend, produceert momenteel ongeveer drie keer zoveel voertuigen dan de nieuwe vestiging. Door het openen van een elektrische fabriek kan Volkswagen echter de productieplannen voor zijn traditionele vloot modellen met verbrandingsmotoren – zoals de Golf, Tiguan en Touareg – in stand houden.

Tesla

“De beslissing om een nieuwe fabriek te bouwen, betekent voor het bedrijf een belangrijke mijlpaal”, zegt Ralf Brandstätter, topman van Volkswagen. De VW Group is van plan om af te stappen van traditionele verbrandingsmotoren.

Het concern investeert 35 miljard euro in de omschakeling naar elektrische voertuigen en streeft ernaar om tegen het midden van dit decennium de grootste fabrikant van elektrische auto’s ter wereld te worden.

In dat streven moet Volkswagen wel opboksen tegen de concurrentie van zijn Amerikaanse rivaal Tesla. Het Amerikaanse bedrijf heeft recent toestemming gekregen voor de opstart van een nieuwe fabriek in de buurt van Berlijn. Die fabriek versterkt de positie van Tesla op de Europese markt.

Volkswagen hoopt die concurrentie het hoofd te kunnen bieden door in zijn nieuwe fabriek een elektrische wagen binnen een tijdsbestek van tien uur te bouwen. Dat kan de kosten gevoelig verlagen. Herbert Diess, topman van de VW Group, had in november nog benadrukt dat de fabriek van het concern in Zwickau momenteel nog ongeveer dertig uur nodig had om een elektrische wagen te produceren.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20