Hongkongse activisten vliegen maandenlang achter de tralies

Drie activisten uit Hongkong hebben vanmorgen hun strafmaat gekregen voor hun betrokkenheid bij de prodemocratische protesten, die de voormalige Britse kolonie vorig jaar in zijn greep hielden.

Joshua Wong vliegt voor 13,5 maanden achter de tralies, voor het organiseren en het aanmoedigen van een verboden samenkomst. Sinds hij een week geleden schuldig heeft gepleit, zat hij in een isoleercel. De student politieke wetenschappen is één van de gezichten van de beweging die meer democratie en minder inmenging van Peking eist.

Strafbare speech

Hij wordt opnieuw gestraft omdat hij vorig jaar, toen hij net vrijkwam uit de gevangenis, een menigte van duizenden mensen aan het politiebureau toesprak. Hij veroordeelde dat de regering de prodemocratische protesten als rellen had bestempeld. ‘Geen rellen, enkel trannie!’, schreeuwde de menigte met hem mee.

Zijn medestanders Agnes Chow en Ivan Lam kregen respectievelijk tien en zeven maanden. Hadden ze niet schuldig gepleit, was de strafmaat naar alle waarschijnlijkheid een pak hoger geweest. Zijn advocaten denken dat Wong dan minstens drie jaar had gekregen.

Nationale veiligheidswet

Vorig jaar braken er massale protesten uit tegen de invloed van Peking in de van oudsher semi-autonome stadstaat. De Chinese Communistische Partij is niet tuk op tegenspraak, en reageerde dan ook hard. Peking duwde Hongkong een draconische nationale veiligheidswet door de strot.

Die beperkt de individuele vrijheden die de Hongkongers tot dan, in tegenstelling tot landgenoten op het vasteland, genoten. Chinese veiligheidsdiensten kunnen door de wet vrij opereren op het grondgebied. Inwoners van Hongkong kunnen zelfs naar het vasteland gebracht worden om daar berecht te worden.

Wong en zijn twee kameraden werden nog berecht onder de lokale wetten, maar hun aanhangers vrezen dat het slechts een kwestie van tijd is eer ze aangeklaagd worden onder de nationale veiligheidswet, met strengere straffen.

Wong reageerde, via zijn advocaten, strijdvaardig op het vonnis: ‘Het is niet het einde van de strijd. Voor ons ligt een ander uitdagend slagveld. We doen nu mee aan de strijd vanuit de gevangenis, samen met vele dappere demonstranten, minder zichtbaar maar essentieel in de strijd voor democratie en vrijheid voor Hongkong.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20