Voltallige Hongkongse oppositie neemt ontslag nadat Peking collega’s buitenspel zet

De politieke crisis in Hongkong is compleet nu Peking middels een nieuwe wet ‘onpatriottische’ volksvertegenwoordigers diskwalificeert.

Een groep van 15 Hongkongse politici dienden woensdag hun ontslag in uit protest, nadat China vier oppositieleden van het Hongkongse parlement op non-actief werden gezet.

‘Om een autoritaire regering te bestrijden, staan we op voor de mensen van Hongkong, en voor de democratie’, zei de voorzitter van de Democratische Partij Wu Chi-wai op een inderhaast georganiseerde persconferentie.

‘Deze daad van Peking luidt de doodsklok van de democratische strijd in Hongkong’, zei een andere parlementariër, Claudia Mo. ‘Vanaf nu kunnen ze iedereen verdrijven die ze politiek incorrect of onpatriottisch vinden.’

Verregaande Chinese inmenging

Peking heeft namelijk nieuwe wetten doorgevoerd waardoor het makkelijker is om tegendraadse parlementariërs buiten te werken. Wie onafhankelijkheid nastreeft, Pekings gezag over Hongkong niet erkent, hulp zoekt bij buitenlandse overheden, of ‘andere daden die de nationale veiligheid in het gedrang brengen’, mag niet langer zetelen in de Wetgevende Raad van Hongkong. Dat is het regionale parlement van Chinese deelstaat die in theorie een hoge mate van zelfbeschikking kent.

De laatste jaren verstevigde Peking echter zijn greep op het financiële centrum van Azië. Het voorbije anderhalf jaar ontstak de lokale pro-democratische beweging daarop in massale protesten. China reageerde dit voorjaar met de veelbesproken ‘Nationale Veiligheidswet’, wat volgens waarnemers een einde maakte aan de semi-autonome status van Hongkong. De wet heeft ook de pro-democratische protesten in de kiem gesmoord, omdat ze Chinese stoottroepen toelaat om te opereren in de rijke stadstaat.

Met de zet van woensdag heeft Peking nu ook het lokale bestuur in een houdgreep. De Wetgevende Raad telt zeventig zetels, waarvan de meeste gevuld zijn door pro-Chinese politici. Er bestaan al langer, zij het iets subtielere, blokkeringsmechanismen voor prodemocratische parlementariërs.

Nu alle negentien oppositieleden zijn opgestapt of ontslagen, is er geen tegenstem meer in het parlement.

Meer