Criticaster van Chinees beleid gearresteerd in Hongkong

Jimmy Lai, de uitgever van de Hongkongse prodemocratische krant Apple Daily, werd maandag opgepakt door de Chinese autoriteiten. Die beroepen zich op de nieuwe veiligheidswet.

De politie deed maandag een huiszoeking in de villa van Lai in de stad Kowloon. Niet lang daarna werd hij buiten geleid op verdenking van ‘samenzwering met buitenlandse machten’. Dat tweette zijn medewerker Mark Simon.

https://twitter.com/HKMarkSimon/status/1292600033473228800

Lai is de oprichter van de mediagroep Next Digital, die sinds 1995 de prodemocratische krant Apple Daily uitbrengt. De krant spreekt zich openlijk uit tegen het communisme en het beleid van de Chinese regering. Dat is al langer een doorn in het oog van China. Vorig jaar zat Lai nog samen met Amerikaans president Donald Trump en vicepresident Mike Pence om zijn ongenoegen te uiten over de wet dat opgepakte Honkongers aan China worden uitgeleverd om daar berecht te worden. Sindsdien werd de wet ingetrokken.

Speurders deden maandag ook een huiszoeking op de kantoren van Next Digital. In totaal zouden er ‘zeven personen tussen 39 en 72’ zijn opgepakt voor schending van de veiligheidswet.

Veiligheidswet

De controversiële veiligheidswet ging op 30 juni van kracht en komt erop neer dat China de macht verwerft over de feitelijk onafhankelijke regio. Ze kwam er na maanden van protest tegen de sluipende machtsgreep van China. De wet zou volgens waarnemers een manier zijn om zulke protesten makkelijker de kop in te duwen. De VS lieten al hun ongenoegen blijken over de wet.

Of Lai een straf krijgt en hoe groot die zal zijn, is nog niet bekend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20