Hongkongse beurs kleurt bloedrood: aandeel Tencent zakt met 8 procent

De Hongkongse aandelenmarkt Hang Seng zakte donderdag met meer dan 2 procent; het grootste verlies sinds 20 augustus. Dat komt vooral door de Tech Index die opnieuw klappen kreeg. Beleggers vrezen dat de Chinese autoriteiten de techsector verder zullen reguleren.

De beurs van Hongkong gaat opnieuw door een woelige week. Donderdag gleed de index van de grootste bedrijven op de Hang Seng al af met meer dan 2,5 procent. Dat is het grootste verlies van de index sinds 20 augustus. Vanaf eind juli kreeg de Hongkongse aandelenmarkt geregeld te maken met stevige correcties door de hardhandige regulering van de techsector in China.

Ditmaal is de bron van de onrust op de aandelenmarkt de aanpak van de Chinese overheid van online games en platformen. Woensdag berichtte het staatspersbureau Xinhua dat verschillende videospelontwikkelaars, waaronder Tencent en NetEase, werden uitgenodigd voor een gesprek met de autoriteiten. Waarover de gesprekken zullen gaan, is onbekend. Wat we wel weten is dat de ministers van de nationale pers en voor cultuur betrokken zijn. Dat maakte de markt duidelijk nerveus.

Hallucinante verliezen

De verliezen voor de techbedrijven vandaag zijn opnieuw hallucinant. Tencent Holdings, de grootste videospelontwikkelaar ter wereld, zag de koers van zijn aandelen op het moment van schrijven al zakken met 8,4 procent. Rivaal NetEase tekent momenteel een verlies van 10,4 procent op. Alibaba zag voorlopig de koers van zijn aandeel al met meer dan 5 procent dalen. De koers van Xiaomi-aandelen zakte met 4 procent.

Recent werd duidelijk dat de Chinese overheid wil dat jongeren minder tijd spenderen met online gamen. Zo werd Tencent verplicht om eerst een avondklok in te voeren voor jonge gamers. Bijna twee maanden later voerde de Chinese autoriteiten een limiet van drie speeluren in voor gamers onder de 18 jaar.

De staatskranten voerden overigens de aanval op “Big Tech” in China aan door specifiek videospellen in het vizier te nemen. In augustus bestempelden verschillende kranten, die bestuurd worden door Peking, online gamen nog “spirituele opium” en “elektronische drugs”.

Risico dat de onrust verspreidt

“Beleggers maken zich zorgen over de verdere regulering van de techsector. Er is ook het risico dat dit sentiment zich zal verspreiden naar andere sectoren”, zei beursanalist Kenny Tang Sing-hin tegen de Hongkongse krant South China Morning Post. “De onrust die de regulering veroorzaakt is minder hevig dan voorheen, maar mensen blijven de situatie nauwgezet volgen.”

Nog meer verontrustend nieuws: Haitong Securities, China’s tweede grootste makelaardij, gaf donderdag aan dat de Chinese beurswaakhond (CSRC) het bedrijf onderzoekt voor mogelijke wetsovertredingen.

Lees ook: Chinese beurs kleurt bloedrood: buitenlandse beleggers dumpen massaal aandelen

Meer