Honderdtal reuzenkraters duikt op in Kroatië: wetenschappers staan voor een raadsel

Al enkele weken verschijnen er reusachtige kraters in Midden-Kroatië, waardoor sommige inwoners uit hun huizen geëvacueerd moesten worden. Buitenlandse wetenschappers werken samen met lokale experts om licht te werpen op dit vreemde verschijnsel.

Het is een fenomeen dat nooit eerder gezien is, althans niet in die mate. Het begon eind december 2020, na een zware aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Die kostte aan zeven mensen het leven.

Sindsdien is het aantal kraters in het land toegenomen. Sommige vormen zich in het midden van velden, andere onder huizen. Ze vormen een directe bedreiging voor de veiligheid van de inwoners, die geëvacueerd moeten worden. Sommige van de gaten zijn op zijn zachtst gezegd indrukwekkend: de grootste is 30 meter breed en 15 meter diep.

Er zijn ook zinkgaten in tuinen ontstaan, waardoor sommige bewoners elders onderdak moesten zoeken. Foto: AP Photo/Darko Bandic/Isopix

Een raadsel

Volgens wetenschappers is hier sprake van dolines. Dat zijn zinkgaten die doorgaans ontstaan in bodems onder kalksteenrotsen die sterk verzadigd zijn met grondwater. Dat is ook het geval in de regio. Anderzijds duurt het normaal gesproken tientallen jaren, zelfs eeuwen, voordat deze verdwijngaten ontstaan.

De onderzoekers begrijpen dat de aardbeving en de naschokken het verschijnsel versnelden, maar ze hadden echter niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Ze gaan de kraters nu onderzoeken om een beter begrip van de situatie te krijgen. De Kroatische hydrogeoloog Josip Terzi zei aan AP dat de onderzoekers speciale aandacht zullen besteden aan de grootste zinkput. ‘We gaan een analyse van de site uitvoeren… om de onderwatermorfologie ervan in kaart te brengen’, zei hij.

Italiaanse en Sloveense onderzoekers hebben zich aangesloten bij hun Kroatische collega’s om duidelijkheid te scheppen. Ze hopen dat het onderzoek naar deze ramp hen in staat zal stellen om beter te begrijpen welke impact aardbevingen kunnen hebben op sedimenten en grondwater. 

Helaas voor de Kroaten treffen nu meer kleine aardbevingen de regio, waardoor de zinkgaten alleen maar groter worden. Gelukkig zijn er tot nu toe geen slachtoffers gevallen. (wdm)

Lees ook:

Meer