“Honderden Vlaamse evenementen kregen samen 83,8 miljoen euro aan voorschot-subsidies toegekend”

473 evenementen hebben tijdens de coronacrisis een voorschot op hun kosten aangevraagd aan de Vlaamse overheid. 324 van die aanvragen kregen groen licht, goed voor in totaal 83.841.106 euro aan subsidies. Dat schrijft De Morgen.

De Vlaamse overheid heeft tijdens de coronacrisis 100 miljoen euro voorzien voor evenementen die noodgedwongen moesten afgelasten. Evenementen konden beroep doen op die pot door een aanvraag tot een voorschot in te dienen bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Slechts vijf events

151 evenementen kregen al zo’n voorschot op hun rekening gestort, samen goed voor 42.588.492 euro, schrijft De Morgen. Onder hen zitten de oldtimerrace Zoute Grand Prix in Knokke (1.800.000 euro), de Kerstjumping in Mechelen (1.339.000 euro), de Studio 100-Musical van Daens (1.240.920 euro) en de Wereldbeker Veldrijden van Flanders Classics (1.201.357 euro).

107 intussen geannuleerde events hebben hun voorschot nog niet ontvangen. Slechts vijf events (van de 324 goedgekeurde dossiers) hebben hun steun “definitief” toegekend gekregen. Zij krijgen samen 1.159.271 euro. Alle andere dossiers worden nog verder onderzocht door de overheid.

Pukkelpop

Pukkelpop was een van die evenementen die zo’n voorschot had aangevraagd, van 1,8 miljoen euro. Hoewel de steun aan Pukkelpop werd goedgekeurd, is het niet duidelijk of het die effectief krijgt.

Pukkelpop kwam onlangs in opspraak omwille van een onderzoek naar “eventuele onregelmatigheden” in de organisatie door het parket van Limburg.

“De beoordeling van het dossier (van Pukkelpop, red.) zal worden uitgesteld tot er helderheid is over dat gerechtelijke onderzoek. We willen een mogelijke interferentie (in het onderzoek van het parket van Limburg, red.) vermijden”, zei Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) donderdag in de commissie Economie van het Vlaams Parlement.

De regels van de voorschot-subsidies volgens VLAIO

  • De terugbetaalbare voorschotten bedragen minimum 25.000 euro en maximum 1.800.000 euro en mogen maximaal 60 procent van de totale kost van het event bedragen, exclusief voeding en drank.
  • De overheidssteun wordt beperkt tot de niet-recupereerbare kosten en onvermijdbare facturen en wordt in één schijf uitbetaald.
  • Als het event toch doorgaat, moet de ondernemer het voorschot terugbetalen binnen de drie maanden na het event, met daarbovenop 2 procent rente.
  • Het voorschot moet niet terugbetaald worden indien het event geannuleerd wordt omwille van overheidsmaatregelen met betrekking tot Covid-19. Het bedrijfseconomische risico wordt niet afgedekt: als het evenement verlieslatend was, moet de steun terugbetaald worden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20