De meeste Belgische werkgevers verwachten dat de lonen van nieuwe werknemers in 2021 vlak zullen blijven of zelfs lager zullen uitvallen, blijkt uit onderzoek van hr-bureau Robert Half.
Momenteel houden de meeste bedrijven hun lonen op het niveau van voor de crisis. Iets minder dan de helft (48 procent) van de Belgische werkgevers stelt dat de lonen voor bestaande en nieuwe medewerkers gelijk bleven. Bijna een derde (32 procent) geeft aan dat er een verhoging is geweest en 20 procent laat weten dat de lonen gedaald zijn.
Gelijke lonen
Naar de toekomst toe, verandert het beeld. De meerderheid van de bedrijven (63 procent) verwacht de lonen gelijk zullen blijven volgend jaar, 20 procent verwacht een verhoging. Meestal gaat dat om een verhoging van 10 procent van het basisloon. 17 procent van de deelnemers aan het onderzoek verwacht het komende jaar dan weer lagere lonen te betalen.
De coronapandemie heeft wel nieuwe extralegale voordelen opgeleverd voor veel werknemers. 71 procent van de werkgevers introduceerde sinds de crisis nieuwe voordelen, zoals mentale ondersteuning (38 procent), compensatie voor kantoormateriaal thuis (36 procent), extra betaald verlof om gezinsredenen (33 procent) en kinderopvang (32 procent).
Verschillende systemen
Eerder deze week bleek uit een rondvraag van de Vlerick Business School bij 300 bedrijven dat 94 procent van de werkgevers ontevreden is over de loonfiscaliteit uit ons land. Ze vinden dat er te veel verschillende systemen rond de extralegale voordelen bestaan, schrijft de krant De Tijd.
In het algemeen gelden de bedrijfsfiets, de hospitalisatieverzekering, de maaltijdcheques en de terugbetaling van de internetverbinding voor het thuiskantoor als de meest gebruikte extralegale voordelen. Minder populair zijn de aandelengerelateerde vergoeding, ecocheques en de pas in het leven geroepen horecacheques.
Lees ook: