Hoeveel kost het om in het buitenland te studeren?

Steeds meer studenten willen graag op een zeker ogenblik in het buitenland gaan studeren. Een studie volgen in het buitenland is een bijzondere belevenis die op verschillende vlakken heel wat interessante voordelen met zich mee kan brengen. In eerste instantie spreekt het voor zich dat de manier en kwaliteit van lesgeven vaak sterk afhankelijk is van het land in kwestie. Het is ook zo dat de leerstof die men krijgt doorgaans (licht) verschilt. Het resultaat hiervan is een veel bredere kennis en uiteraard ook de ervaring van in een ander land te studeren. Bovendien zorgt studeren in het buitenland er vaak ook voor dat een bepaalde taal aanzienlijk beter kan worden aangeleerd. Speel jij ook met het idee om in het buitenland te gaan studeren, maar ben je een beetje bang van de gemiddelde kostprijs die dit met zich meebrengt? Op deze pagina geven we je graag aan welke kosten hierin een rol spelen.

Welke kosten gaan gepaard met in het buitenland studeren?

Er zijn verschillende kosten waar je rekening mee moet houden wanneer je in het buitenland gaat studeren. Veel mensen denken dat er alleen maar rekening dient te worden gehouden met de kostprijs van de school waarbij ze gaan studeren, maar dat is uiteraard niet correct. Heel wat scholen die buitenlandse studenten accepteren hebben daarvoor een speciaal programma in het leven geroepen. Voor deze programma’s geldt één specifieke kostprijs waar verschillende zaken in zijn inbegrepen. In ieder geval, de kosten waar je als buitenlandse student rekening mee zal willen en eigenlijk moeten houden zijn de volgende:

  • De kosten voor de cursus of opleiding;
  • De kostprijs van de accommodatie waar de student in verblijft;
  • Verzekeringen die moeten worden afgesloten;
  • De maaltijden;
  • De kosten voor het vliegticket;
  • Boeken en andere vereiste zaken voor het volgen van de cursus;

Het spreekt voor zich dat je buiten bovenstaande kosten ook nog zelf een aantal extra zaken zal willen voorzien. Bijvoorbeeld, in menig aantal scholen is het gebruik van een laptop tegenwoordig haast verplicht. Controleer dus zeker goed vooraleer af te reizen welke zaken je allemaal zelf nog dient te voorzien.

Niet onaanzienlijk verschil in kosten

De exacte kosten waar je rekening mee dient te houden zijn in de praktijk ook altijd afhankelijk van het soort school waar je gebruik van gaat maken. Heel wat hogescholen en universiteiten over de hele wereld die buitenlandse studenten aantrekken hanteren hiervoor hun eigen programma en bijbehorende kosten. In de basis zal je kunnen vaststellen dat de kosten bij menig aantal scholen relatief gelijk liggen, maar er zijn echter ook uitzonderingen.

Gerenommeerde universiteiten en hogescholen die jaarlijks heel wat aanvragen te verwerken krijgen, hebben hun programma net wat duurder gemaakt. Dit doorgaans ook om het “kaf van het koren” te scheiden. Standaard liggen de kosten voor een volwaardig studieprogramma in het buitenland ergens tussen de 12.500 & 13.000 euro. Voor een studie bij een gerenommeerde hogeschool of universiteit kan die kostprijs al snel richting de 15.000 euro of meer gaan. Vergelijk dus zeker goed de kosten bij de verschillende scholen in het buitenland.

Is in het buitenland studeren nu echt zo duur?

Studeren in het buitenland heeft over het algemeen de reputatie ongelofelijk duur te zijn. De vraag is echter of dit wel correct is. Wanneer je de bovenstaande oplijsting bekijkt, zal je kunnen vaststellen dat veel van deze kosten ook terug te vinden zijn bij studeren in eigen land. Ook dan moet je namelijk wellicht ergens op kot gaan, zal je moeten eten en drinken, verzekeringen betalen, etc. Dit betekent dat je ook bij een studie in eigen land een groot deel van de globale studiekosten zal betalen. Op zich is het dus vooral studeren in haar geheel die vrij duur is en niet zozeer het feit dat je er voor kiest om een buitenlands studieprogramma te gaan volgen.

Huisvesting, een uitermate belangrijke kost

Een zeer groot deel van de kosten die studeren met zich meebrengt, heeft betrekking tot de huisvesting. Echter kan je hier bij het maken van je buitenlandse studiekeuze een beetje rekening mee houden. Het is namelijk algemeen bekend dat de kosten voor huisvesting aanzienlijk kunnen verschillen afhankelijk van de stad van je keuze. We hebben alvast een aantal voorbeelden van gemiddelde kosten voor huisvesting voor je op een rijtje gezet:

  • Parijs: tussen 1.250 & 1.750 euro per maand;
  • Londen: tussen 1.500 & 2.250 euro per maand;
  • Hong Kong: tussen 2.250 & 3.500 euro per maand;
  • Melbourne: tussen 900 & 1.250 euro per maand;
  • Rome: tussen 750 & 1.250 euro per maand;
  • Moskou: tussen 600 & 1.000 euro per maand;
  • Barcelona: tussen 800 & 1.250 euro per maand;
  • Kaapstad: tussen 500 & 900 euro per maand;

De bovenstaande kosten gelden voor het huren van een studio of appartement en dus niet voor een volledige woning. Wil je de kosten voor je huisvesting drukken? Kies dan voor een school in een minder dure stad. Ook het samen huren van een appartement of studio met een andere student kan interessant zijn om de globale kosten naar omlaag te halen.

Een pass voor het openbaar vervoer aankopen

In verschillende situaties is de accommodatie waar je als student in gaat verblijven, gelegen op het domein van de school zelf. In andere gevallen is het mogelijk om een kot te huren dat zich in de directe omgeving van de school bevindt. Er zijn echter ook uitzonderingen. Het is in de praktijk dan ook zo dat in vele steden de school zich relatief ver van de accommodatie bevindt. In dat geval is het aanvragen van een kaart voor het openbaar vervoer een absolute must. Alleen op deze manier kan je je namelijk op financieel interessante wijze verplaatsen doorheen de stad. Ben je benieuwd naar de gemiddelde kosten welke een dergelijke pass met zich meebrengt? Deze worden duidelijk middels onderstaand overzicht.

  • Parijs: zo’n 80 euro per maand;
  • Londen: zo’n 175 euro per maand;
  • Hong Kong: zo’n 60 euro per maand;
  • Melbourne: zo’n 100 euro per maand;
  • Rome: zo’n 40 euro per maand;
  • Moskou: zo’n 30 euro per maand;
  • Barcelona: zo’n 50 euro per maand;
  • Kaapstad: zo’n 30 euro per maand;

Lenen voor een studie in het buitenland, kan dat?

Zou je graag in het buitenland willen gaan studeren, maar heb je daar op dit ogenblik eigenlijk onvoldoende financiële mogelijkheden voor handen? In dat geval kan je er altijd nog voor kiezen om een zogenaamde studielening af te sluiten. Deze lening maakt het mogelijk om een bepaald bedrag te lenen met als doel om het volgen van een bepaalde studie te bekostigen. Let wel, het spreekt voor zich dat je niet alle kosten zal kunnen financieren met een dergelijke lening. Je zal dus altijd als student ook nog een eigen inbreng moeten doen. Bovendien spreekt het voor zich dat je meteen na afloop van je studie nog geconfronteerd zal worden met een bepaalde, openstaande schuld. Het is aan jou om uit te maken of je dit een prettige gedachte vindt of niet. In ieder geval, ook voor mensen zonder een groot beschikbaar budget kan het dus mogelijk zijn om een buitenlandse studie te gaan volgen.

Meer