Je kinderen Voorbereiden op het Studentenleven

 

Kleine kinderen worden groot en dat is voor ouders vaak best lastig. Er komt bijvoorbeeld een moment dat je zoon of dochter van plan is om te gaan studeren aan een universiteit of hogeschool. Het is dan ook niet vreemd dat ouders zich zorgen maken over de manier waarop hun kroost het moet redden zonder hun toeziend oog en hun helpende hand. Maar uiteraard ook hoe de ouders zelf om moeten gaan met de afwezigheid van hun kind. Om het voor zowel ouders als kinderen wat makkelijker te maken, hebben we een aantal handige tips en adviezen verzameld over het omgaan met, en het lenen van, geld.

Geld speelt altijd een belangrijke rol

Beautiful young woman in Paris, reading a bookIndien kinderen het huis gaan verlaten vanwege hun studie aan een universiteit of hogeschool, dan weet je van tevoren dat er veel zorgen kunnen ontstaan over het beheren van een bepaald budget om zonder problemen rond te komen en allerlei rekeningen te betalen. In een heleboel gevallen is het zelfs nodig dat een kind geld gaat lenen om diens studie, en eventueel nog allerlei bijkomende kosten, te kunnen financieren. Hierbij kun je denken aan de kosten voor”

  • Studieboeken,
  • Collegegeld,
  • Studiereizen en –excursies,
  • Huur van een studentenkamer,
  • Abonnement voor het openbaar vervoer,
  • Leefgeld,
  • Kleedgeld,
  • Extra uitgaven, zoals uitgaan.

Studiebeurs en studielening

Studeren kost in de regel veel geld en juist aan geld ontbreekt het vaak bij de meeste studenten. Gelukkig kunnen studenten in ons land onder bepaalde voorwaarden een studiebeurs aanvragen. Wanneer dit niet kan, of als de studiebeurs niet alle kosten kan dekken, dan bestaat er verder nog de mogelijkheid om een studielening aan te gaan. Deze studielening kan een student gebruiken om het collegegeld en/of een deel van hun levensonderhoud te betalen. Niet in alle gevallen zal een studielening echter terugbetaald dienen te worden. Of dit wel of niet aan de orde is, zal sterk afhangen van je persoonlijke omstandigheden en die van je ouders.

Bijdrage van de ouders van de student

Het inkomen en persoonlijke omstandigheden van de ouders van een student zullen bepalend zijn voor de hoogte van de bijdrage die zij dienen te leveren aan de kosten van het levensonderhoud van hun studerende zoon of dochter. Door een goede begroting te maken, samen met je studerende kind, kun je echter niet alleen bepalen waar je geld aan wordt besteed en op welke punten je eventueel wat besparingen door zou kunnen voeren.

Een deeltijd- of bijbaan vinden

Op het moment dat er een begroting is opgesteld, kun je gaan bepalen of je kind extra inkomsten nodig heeft. Wanneer dit aan de orde is kan hij, of zij, immers op tijd op zoek gaan naar een deeltijd- of bijbaan, om een eventueel tekort in het budget op te vangen. Door samen met je zoon of dochter te praten over de vraag of hij, of zij, van plan is om te gaan werken tijdens de weekends en vakanties. Indien je kind wil gaan werken om de kosten van diens studie deels op te vangen, dan moet er echter wel een goede balans worden gevonden tussen dit werk en hun studie. Indien er duidelijk een tekort wordt waargenomen binnen het budget dan is het onder andere de taak van de ouders om hun kind aan te moedigen om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een baantje. Hierbij moet je je wel bedenken dat er veel meer studenten zullen azen op de beschikbare deeltijd banen. Om je zoon of dochter de arbeidsmarkt beter te helpen begrijpen en de belastingen beter te laten doorzien, kun je hen tips en adviezen geven met betrekking tot de werkgelegenheid en de gang van zaken bij het regelen van belastingen.

Een goed evenwicht is cruciaal

Een flink aantal onderzoeken heeft laten zien dat beperkte deeltijdwerk (van circa 10 uur in de week) een gunstig effect heeft op de academische prestaties van studenten. Studenten die voor hun studiekosten moeten werken, zullen immers hen dwingen om de tijd zo effectief mogelijk te benutten. Te veel uren per week werken (meer dan 20 uur) heeft daarentegen een erg ongunstig effect deze prestaties en het leerproces in het algemeen. Om je studerende zoon of dochter te helpen bij het beheren van hun geld, en je hopelijk minder zorgen te hoeven maken over hun welzijn, kun je hem, of haar advies geven het handhaven van de opgestelde begroting.

Een speciale bankrekening voor studenten

De meest grote banken in ons land zullen geen kans onbenut laten om studenten te overstelpen met aanbiedingen van speciale bankrekeningen voor jongeren die een studie volgen aan de universiteit of hogeschool door hen allerlei voordelen en extra’s in het vooruitzicht te stellen. Als ouder kun je je kind helpen bij het vinden van de meest gunstige studentenrekening. Dit kun je doen door de producten van verschillende banken met elkaar te vergelijken. Hierbij zullen niet alleen de extra’s een grote rol spelen, maar ook de eventuele kosten die aan het gebruik van bepaalde studentenrekeningen kunnen zijn verbonden.

thinkstockphotos-519363550-min

Je kunt, samen met je zoon of dochter, verschillende websites van banken bezoeken en daar studentenrekeningen of –pakketten onder de loep te nemen. Dit proces zal echter zeer tijdrovend zijn en bovendien is dit klusje niet altijd even simpel vanwege complexe voorwaarden die aan het gebruik worden gesteld. Indien je tijd en moeite wilt besparen, kun je echter ook gebruikmaken van speciale websites die allerlei bankrekeningen van diverse aanbieders met elkaar vergelijken. Ook als je zoon of dochter een spaarrekening wil openen, is een vergelijkingswebsite een prima hulpmiddel om de rekening te vinden die het meeste voordeel oplevert en voldoet aan de persoonlijke behoeften van je kind.

Wat je moet weten over vergelijkingswebsites

Vergelijkingswebsites zullen in de regel niet van alle banken resultaten laten zien. Om die reden moet je ervoor zorgen dat je meer dan één vergelijkingswebsite gebruikt voordat je een definitieve keuze maakt. Tevens is het van groot belang om het nodige onderzoek te doen naar verschillende rekeningen en de functies die absoluut nodig zijn voor het beheer van de rekening, het doen van een aankoop of om een betaling te verrichten.

Het kiezen van mobiele telefonie en breedbanddiensten

Als ouder van een studerend kind wil je uiteraard niets liever dan regelmatig contact onderhouden met je kind. Toch wil je hier bij voorkeur niet te veel voor betalen. Om die reden dien je een zoektocht te starten naar de geldige tarieven van diverse aanbieders van mobiele telefonie en een breedbandverbinding om zo de meest gunstige deal te kunnen sluiten. Hierbij moet je overigens niet alleen kijken wat een aanbieder voor bepaalde producten of diensten vraagt, maar ook welke daarvan je zoon of dochter echt nodig heeft. Bij het aangaan van een contract dien je je zoon of dochter wel op het hart te drukken dat hij, of zij, verantwoordelijk is voor de kosten die daar uit voortvloeien. Bij voorkeur sluit je dan ook abonnementen af op hun naam zodat ze kunnen leren om met deze verantwoordelijkheid om te gaan. Aan de zijlijn kun je je kind uiteraard advies en tips geven over het juiste beheer van hun abonnementen.

Afsluiten van een inboedelverzekering

Zodra je zoon of dochter niet meer bij je onder één dak woont, heeft hij, of zij, een degelijke inboedelverzekering nodig om hun bezittingen te beschermen tegen schade. In sommige gevallen kun je een extra verzekering afsluiten bij je eigen verzekeraar om de spullen van je kind te dekken. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je kind een eigen verzekering af te laten sluiten en hen helpen bij het vinden van een gunstige polis. Uiteraard zal hierbij de hoogte van de dekkingsgraad en de te betalen premie een essentiële rol bij spelen.

Een student heeft doorgaans immers niet veel geld te besteden, maar vaak wat kostbare spullen in zijn of haar bezit, zoals een laptop, tablet, fiets, mobiele telefoon en allerlei studiemateriaal. De meeste studentenverenigingen hebben in de regel ook de nodige informatie over verschillende verzekeraars die producten aanbieden die in het bijzonder zijn gericht op de behoeften van een student. Verder dien je na te gaan of de studentenwoning, waar je zoon of dichter en kamer gaat huren, een inboedelverzekering in heeft gebouwd in de maandelijkse huurkosten. Door een aparte inboedelverzekering af te sluiten zou je kind dan dubbel verzekerd zijn en dat is onnodig. Alleen al de inboedelverzekering van het studentenhuis niet voldoende dekking biedt kun je besluiten om een aanvullende verzekering aan te gaan op naam van je kind.

Afsluiten van een autoverzekering

Op het ogenblik dat je zoon of dochter van plan is om een ​​auto aan te schaffen om naar de universiteit of hogeschool te rijden, dan wil je als ouders dat ze optimaal verzekerd de weg opgaan. Een degelijke autoverzekering is in dat geval dan ook een must. De polis van een autoverzekering dien je echter niet op je eigen naar te zetten, maar op die van je kind omdat dit de hoofdbestuurder van het voertuig zal zijn. Verder dienen de papieren die bij deze verzekering horen op het adres van je zoon of dochter te worden bewaard.

Ondanks dat de verleiding soms heel groot is om de kosten van de autoverzekering te verminderen door jezelf als belangrijkste bestuurder aan te melden, is dat wettelijk niet toegestaan. Zodra aan het licht komt dat je kind de hoofdbestuurder is, kan een polis zelfs ongeldig worden verklaard en bestaat er zelfs de mogelijkheid dat je eerder ingediende schadeclaims terg moet betalen aan de verzekeraar. De verzekeraar kan in dit geval ook weigeren om een claim uit te betalen, de verzekering te annuleren en zelfs de verzekeringnemer en/of de bestuurder te laten vervolgen voor het plegen van verzekeringsfraude.

Het omgaan met huishoudgeld

Student's finger on trackpad of computer.Voor een heleboel studenten zal het, als ze op kamers gaan wonen, waarschijnlijk de eerste keer zijn dat ze zelf boodschappen moeten doen en voor zichzelf een potje moeten gaan koken. Daar komt verder bij dat ze dit dienen te doen van een relatief beperkt budget. Uit diverse ervaringen is gebleken dat de meeste studenten hun boodschappen zullen gaan doen zoals ze dat van hun ouders gewend zijn. Zo zullen ze meestal proberen om dezelfde soort winkels te bezoeken als hun ouders. Dit is echter niet in alle gevallen erg gunstig met het beschikbare budget. Om hen te helpen kun je echter samen eens rustig wat prijzen gaan vergelijken van enkele basisproducten bij verschillende winkels, maar bijvoorbeeld ook op de plaatselijke markt. Verder kun je je kind de tip meegeven dat veel winkels aan het einde van de dag hun prijzen zullen verlagen voor bederfelijk voedsel. Hiermee kunnen ze flink wat geld besparen zonder dat de kwaliteit van hun voedsel daar onder hoeft te lijden.

Om je zoon of dochter niet vijf dagen per week te veroordelen tot het eten van kant en klare pizza, is het wellicht handig om hem of haar te leren om een paar eenvoudige en goedkope gerechten te bereiden. Zo is je kind immers niet alleen in staat om ook een gezonde maaltijd op tafel te zetten, maar eveneens om indruk te maken op hun nieuwe huisgenoten.

De betaling van huishoudelijke rekeningen

In de regel zal je zoon of dochter met relatief weinig rekeningen te maken krijgen op het moment dat hij, of zij, in is getrokken in een studentenhuis. De meeste rekeningen die betaald moeten worden, zijn immers opgenomen in de huurprijs. Indien je kind echter een woning deelt met andere studenten, dan is het doorgaans wel noodzakelijk om voldoende grip te krijgen op hun eigen rekeningen, bijvoorbeeld voor de gebruikte nutsvoorzieningen. Hierbij kun je onder andere denken aan rekeningen voor elektriciteit, water en kabelverbindingen.

Speciale kortingen voor studenten

Student zijn kan een heleboel voordelen hebben, zoals het krijgen van bepaalde kortingen (vaak op vertoon van je studentenkaart).Voorwaarde is echter wel fat je weet waar je de verschillende kortingen en voordelen kunt halen. Als ouder van een studerende zoon of dochter doe je er dan ook absoluut verstandig aan om hem, of haar, aan te moedigen om de mogelijkheden op dit gebied grondig te onderzoeken. Soms kan een student namelijk veel geld mislopen als hij, of zij, niet weet waar of hoe er een bepaalde korting binnenkan worden gesleept. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld in aanmerking komen voor kortingen op:

  • Reizen met het openbaar vervoer: met een speciaal ticket kan je kind dan goedkoper, of zelfs gratis met het openbaar vervoer reizen,
  • Winkelen: studenten kunnen, vaak op vertoond van hun studentenkaart, korting krijgen bij een heleboel bedrijven, waaronder bekende winkels en winkelketens. Op die manier kunnen ze extra voordelig allerlei uiteenlopende zaken aanschaffen, zoals boeken, kleding, voedsel en zelfs tickets voor de cinema en ander entertainment.

Om van bepaalde kortingen gebruik te kunnen maken, is het soms nodig om een pasfoto te verstrekken, bijvoorbeeld om een persoonlijke kortingskaart aan te kunnen maken. De kosten voor deze foto’s zullen zich echter al snel terug hebben betaald als je zoon of dochter consequent alert blijft en ook elke bruikbare korting benut.

Wat je moet weten over geld lenen als student

Voordat je studerende zoon of dochter besluit omgeld te gaan lenen, is het goed om hen de nodige informatie te geven over de rente en allerlei andere kosten die bij het aangaan van een lening komen kijken. Op die manier zal je kind immers zelf verschillende leningen en kredieten kunnen vergelijken en hieruit de meest voordelige kiezen. Alle kredietaanbieders zullen namelijk eigen voorwaarden en tarieven hanteren. Voordat je kind een lening afsluit, is het verstandig om alle voorwaarden, en dus ook de kleine lettertjes van het leencontract, goed oor te nemen. Dit geld ook voor de uiteindelijke kosten die een bepaalde lening met zich mee zal brengen. Bij het vergelijken van meerdere leningen en kredieten is het jaarlijks kostenpercentage een handig hulpmiddel.

De rente die je kind over een lening moet betalen zal aanzienlijk kunnen verschillen tussen de diverse leenvormen en zelfs tussen verschillende kredietverstrekkers. In de regel kun je stellen dat: hoe hoger het JKP is, hoe meer het gaat kosten om geld te lenen. Met je zoon of dochter, kun je vooraf naar de diverse opties kijken en de huidige stand van de rente bij diverse kredietverstrekkers en leenvormen vergelijken.

Lenende studenten krijgen ook een kredietscore

Het enigszins kunnen begrijpen van het begrip kredietscore is ook belangrijk voor een student die geld wil gaan lenen. De meeste kredietaanbieders zullen deze kredietscore gebruiken bij de beoordeling of het verantwoord is om iemand geld te lenen. Verder zal de kredietscore mede kunnen bepalen of je kind in aanmerking kan komen voor het gebruik van een kredietkaart, maar ook wat zijn, of haar, kredietlimiet en rente zal zijn.

De opbouw en het behouden van een positieve kredietscore kunnen je kind dan ook helpen bij het verkrijgen van een voordeligere of gunstiger lening tijdens hun studieperiode, maar ook als hun diploma eenmaal is behaald. Het is verstandig om je kind hun lening, en de daarbij behorende kosten, minimaal één keer per jaar te laten bekijken en zo eventuele fouten recht te zetten.

De mogelijkheden voor een student om geld te lenen

Als een nieuwkomer in het studentenleven, zal je zoon of dochter waarschijnlijk veel verschillende mogelijkheden om geld te lenen onder ogen krijgen. Op het moment dat na het opstellen van een begroting, blijkt dat je kind geld moet gaan lenen om de kosten van de studie en/of diens levensonderhoud mee te betalen, dan is het zaak om eerst de goedkoopste opties te gaan bestuderen. Verder zal je kind moeten leren om te gaan met verleidingen van snelle leningen omdat deze in de regel gepaard gaan met erg hoge kosten. Door je zoon of dochter te leren om een aanbod van een dure lening af te wijzen, kan dit een heleboel geld besparen en financiële problemen achteraf voorkomen. Soms kunnen studenten, maar ook andere mensen die ondoordacht geld gaan lenen, in diepe geldzorgen komen te zitten en daar zonder hulp zelfs niet meer uitgeraken.

Studiefinanciering is vaak niet voldoende

Elke student kan zich aanmelden voor studiefinanciering en daarvan het collegegeld betalen en eventueel (een deel van) de kosten hun levensonderhoud te compenseren. De lening die verbonden is aan de studiefinanciering zal over het algemeen een lager rentetarief kennen dan de reguliere leningen en kredieten. Verder zal de aflossing ervan over een langere periode uitgesmeerd mogen worden doordat de overheid deze lening aan de student aanbiedt.

Hoewel dit een zeer goedkope manier is om geld te lenen, is de lening echter niet helemaal gratis, in tegenstelling tot wat sommige studenten denken. De lening die af is gesloten, zal terug moeten worden betaald zodra je kind een minimum bedrag aan inkomsten binnenkrijgt, bijvoorbeeld omdat hij, of zij, een baan heeft gevonden.

Rood staan bij de bank

De grote banken in ons land bieden in de regel graag allerlei extra’s aan studenten die bij hen een rekening of pakket bij hen openen. Zo zullen een aantal van hen een renteloze zichtrekening aanbieden als een student besluit om een speciaal studentenpakket af te sluiten.     Als ouder kun je je zoon of dochter aanmoedigen om zich vooraf grondig te oriënteren voordat er een zichtrekening wordt gekozen. Bovendien is het goed om je kind te wijzen op het feit dat rood staan bij de bank niet gratis is, maar juist als een erg dure manier van geld lenen kan worden gezien. Bovendien is de kans groot dat je kind, ook als het is afgestudeerd nog regelmatig rood staat en dus erg veel geld betaalt om tijdelijk wat financiële speelruimte te creëren.

Wel of niet een kredietkaart?

Een kredietkaart kan een efficiënte manier zijn voor een student om een kortlopende lening aan te gaan, zeker als het om een student kredietkaart gaat met 0 procent rente in rekening brengt over transacties. Het gros van de gebruikers van een kredietkaart zal waarschijnlijk regelmatig met de betaling van kosten voor transacties te maken krijgen en, zodra de renteloze periode is geëindigd, veel geld moeten betalen over de opgebouwde schuld. Een kredietkaart is in dit geval dan ook één van de duurste manieren om geld te lenen. De rente kan soms zelfs oplopen tot wel 20 procent zodat de uiteindelijke kosten snel op kunnen lopen.

Het is om die reden dan ook essentieel dat je zoon of dochter de noodzaak inziet van het gelijke tred houden met de aflossingen van hun kredietkaartschuld. Niet, of niet op tijd betalen, kan immers een heleboel extra kosten met zich meebrengen. De betalingsachterstanden samen met de hoge leenkosten kunnen tevens een negatieve invloed hebben op de kredietscore van je kind.

Klantenkaarten voor een student

Een klantenkaart kun je in zekere zin vergelijken met een kredietkaart, maar in de meeste gevallen kun je deze alleen gebruiken in een bepaalde winkel(keten) of een geselecteerd aantal winkels. Vandaag de dag wordt dit soort kaarten steeds vaker aangeboden bij de kassa van winkels en in sommige gevallen zal de klant een zekere korting worden beloofd op hun aankopen.

De verleiding kan voor veel studenten erg groot zijn om een dergelijke klantenkaart aan te schaffen, bijvoorbeeld als ze nieuwe kleren willen kopen. De meeste studenten vergeten echter dat deze kaarten vaak de neiging hebben om een ​​hogere rente in rekening te brengen, in vergelijking tot bijvoorbeeld een lening bij een bank. De ontvangen korting zal dan ook snel in het niet verdwijnen als gevolg van de hoge rentelasten. De schuld die met een klantenkaart wordt gemaakt, kan om die reden dan ook snel oplopen. Het is dan ook gewoon beter om de verleiding te weerstaan ​​en je kind te leren om resoluut nee te zeggen tegen klantenkaarten.

Geld lenen tegen woekertarieven

In de wereld van de kredietverstrekkers zijn er altijd partijen die misbruik maken van de (tijdelijke) geldnood van je studerende zoon of dochter. Bij dit soort kredietverstrekkers dient immers een enorm hoge woekerrente te worden betaald over het geldbedrag dat wordt geleend. Hoewel deze werkwijze bij wet verboden is, zijn er nog altijd een heleboel kredietverstrekkers bezig om bijvoorbeeld studenten een lening aan te smeren. Deze malafide aanbieders van leningen lenen dan ook geld uit zonder dat ze daar een vergunning voor hebben. Het is dus zaak om deze kredietverstrekkers te vermijden omdat hun tarieven erg hoog zullen zijn en ze zelfs mogelijk geweld of intimidatie gaan inzetten om uitstaande schulden te innen. Je dient je kind dan ook goed voor te lichten over de risico’s die deze vorm van lenen met zich meebrengt. Wanneer je kind met dergelijke kredietverstrekker te maken krijgt, dient daar direct melding van gemaakt te worden bij de plaatselijke politie.

Young handsome man passed out on sofa in messy room after party

Schuldhulpverlening voor studenten

Ondanks al je goede bedoelingen en voorlichting als ouder, kan jet toch gebeuren dat je studerend kind in ernstige financiële problemen terechtkomt. Vaak is dit een voortvloeisel van een kleine schuld die, door uiteenlopende redenen, voortdurend verder is uitgegroeid. Geldproblemen kunnen echter leiden tot een heleboel zorgen en stress, vooral als je kind het gevoel heeft dat de situatie steeds minder goed in de hand gehouden kan worden. Op dat ogenblik is het zaak dat je je zoon of dochter laat weten dat ze altijd gratis hulp kunnen krijgen om deze problemen aan te pakken.

De meeste universiteiten en hogescholen hebben bijvoorbeeld een speciale adviseur in dienst die je kind kan helpen om diens geldzaken weer in rode te krijgen en te houden. Deze deskundige zal studenten een heleboel kunnen leren over het beheer van financiële zaken en het zoeken naar de juiste oplossingen. In de regel kan deze bijzondere hulpverlener studenten ook helpen door in gesprek te gaan met schuldeisers en samen naar een passende oplossing te zoeken die binnen het budget van deze student past. Verder kun je je zoon of dochter wijzen op, of meenemen naar, een gratis schuldadviesbureau dat hem, of haar, weer op het juiste financiële pad kan helpen. De meest belangrijke boodschap die je als ouder aan je studerend kind dient mee te geven is dat problemen niet genegeerd moeten worden en dat hij, of zij, niet in stilte hoeft te lijden.

Conclusie

Als je minduit huis gaat om te gaan studeren, dan zal er zowel voor hem, of haar, als voor jou als ouder een heleboel veranderen. Wanneer je je geen onnodige zorgen wilt maken over het reilen en zeilen van je kind, is het zaak om het goed voor te bereiden en te begeleiden. Je kind zal op die manier niet alleen een heleboel kennis opdoen op de universiteit of hogeschool, maar ook alvast wat leren over het leven van een volwassene. Het goed omgaan met geld, en met het aangaan van leningen, is hier uiteraard een onderdeel van en dus een belangrijk punt om wat extra aandacht aan te besteden. De les die je kind leert door op de juiste manier met geld om te gaan en verstandig een lening aan te gaan, zal ook later in diens leven nog vruchten af gaan werpen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20