Hoe wordt de groene pas gebruikt in verschillende EU-landen?

In Portugal, Oostenrijk en Ierland wordt het Europees digitaal coronacertificaat, of groene pas, gebruikt om in hotels te slapen en naar restaurants te gaan. In Denemarken heb je hem zelfs nodig om gewoon maar naar de kapper te gaan.

Naast Frankrijk en Italië gebruiken ook andere landen van de Europese Unie het groene paspoort. De groene pas toont aan dat je geen Covid-19 hebt of niet besmet bent met het coronavirus. Het geeft je bovendien toegang tot verschillende activiteiten in het dagelijkse leven.

Hoewel het groene paspoort redelijk controversieel is, hebben nog maar weinig landen de pas niet ingevoerd. Sommigen vinden de pas de individuele vrijheid schaadt. De pas wordt gebruikt als drukkingsmiddel om mensen zich te laten vaccineren, vinden sommigen. Ondertussen zijn er al meer dan 300 miljoen certificaten in gebruik in de 27 lidstaten. 

De landen zonder green pass

De landen die het gebruik van de pas nog niet hebben ingevoerd, zijn Duitsland en Spanje. Zij zijn de enige grote Europese landen die geen nationale maatregelen hebben ingevoerd inzake de groene pas. Ze hebben wel verschillende regio’s vrij gelaten over het gebruik ervan. Zo wordt de pas in Catalonië gebruikt om deel te nemen aan evenementen van meer dan 500 mensen. 

Andere landen waar er geen groenepasmaatregelen gelden, zijn Zweden, Bulgarije, Hongarije, Cyprus en Malta. 

Frankrijk

Net als Italië, gebruikt Frankrijk de pas voor verschillende activiteiten. Zo is de pas verplicht om cafés en restaurants te bezoeken en naar de bioscoop te gaan. Je heb hem ook nodig om per trein of vliegtuig te reizen en om het land te betreden zonder quarantaine. 

In Italië wordt het paspoort al veertien dagen na het eerste vaccin gegeven. In Frankrijk heb je er pas een week na de tweede dosisrecht op. Ook alle toeristen die Frankrijk willen bezoeken, vallen onder die regel.

Wat in andere Europese landen?

In Portugal en Ierland is de groene pas verplicht om in hotels te verblijven en in restaurants te eten. Hetzelfde geldt voor Oostenrijk, waar het ook verplicht is om musea en sportfaciliteiten te betreden. 

In Griekenland heb je het enkel nodig om op restaurant te gaan. Het land heeft twee soorten restaurants. De restaurants die enkel gevaccineerde klanten accepteren en degenen die ook negatieve tests accepteren.

In Estland, Letland en Litouwen moeten de klanten zonder groene pas buiten eten. In Kroatië heb je het ook nodig om bruiloften bij te wonen. De Denen hebben de pas best altijd op zak. Daar heb je hem voor zo goed als alles nodig. Zelfs om naar de kapper te gaan.

(am)

Lees ook: Wie vanaf zondag naar Nederland reist, moet coronapas kunnen voorleggen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20