Frankrijk verandert regels rond coronapas: nu ook in horeca verplicht, maar test is langer geldig

Een coronapas is vanaf vandaag in Frankrijk ook verplicht op café of restaurant en bij langere trein- en busreizen. Daarmee breiden onze zuiderburen de omstreden pass sanitaire verder uit ondanks massale protesten in het hele land. Toch komt er ook een lichte versoepeling. Een negatieve test is namelijk langer geldig. De verplichting geldt ook voor wie op reis gaat naar Frankrijk

Sinds 21 juli is het gebruik van de zogenaamde coronapas, of pass sanitaire, in Frankrijk grondig uitgebreid. Dat maakte president Emmanuel Macron tien dagen daarvoor bekend op een omstreden persconferentie. Met zo’n document kan je aantonen dat je ofwel volledig gevaccineerd bent, negatief getest hebt, of hersteld bent van het coronavirus.

Horeca

Aanvankelijk was die coronapas enkel verplicht in musea, bioscopen en bij grote evenementen met meer dan 50 mensen. Het gebruikt ervan wordt sinds vandaag verder uitgebreid. Ook wie op café of op restaurant wil, moet zijn coronapas op orde hebben.

De pas is enkel verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar krijgen uitstel tot 30 september. Dan gelden voor hen dezelfde regels. Die huidige maatregelen blijven in het land minstens tot 15 november van kracht.

Test langer geldig

Naast de uitbreiding van het gebruik van de coronapas is er ook een lichte versoepeling. Zo is een negatieve coronatest vanaf vandaag voor 72 uur geldig in plaats van maar voor 48 uur. Hierbij mag het ook gaan om een zelftest op voorwaarde dat die is uitgevoerd in het bijzijn van een gezondheidsmedewerker.

Grondwettelijk hof

De nieuwe maatregelen rond de pass sanitaire komen er nadat het grondwettelijk hof in Frankrijk afgelopen vrijdag groen licht heeft gegeven. Zij verwerpen de aanklacht dat de maatregelen in strijd zou zijn met de grondwet. Volgens hen is het een redelijke ingrijp die de nodige afweging maakt tussen de volksgezondheid en de grondrechten.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20