Wie vanaf zondag naar Nederland reist, moet coronapas kunnen voorleggen

Nederland gaat vanaf zondag grenscontroles organiseren om na te gaan of reizigers die het land binnenkomen een coronapas hebben. Dat meldt het persagentschap ANP.

Wie vanaf zondag de Nederlandse grens oversteekt, zou wel eens te maken kunnen krijgen met grenscontroles. Onze noorderburen gaan vanaf dan controleren of reizigers in het bezit zijn van een coronacertificaat. Er komen mobiele controles aan de grens tussen België en Nederland. Dat liet een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee aan ANP weten.

Covidsafe

Je kan via de applicatie Covidsafe aantonen of je gevaccineerd bent, getest bent geweest of recent ziek bent geweest. In dat laatste geval beschik je over antilichamen en ben je dus tijdelijk beschermd tegen het coronavirus. Een resultaat afkomstig van een PCR-test is maximaal 48 uur geldig en dat van een sneltest maximaal 24 uur.

Nederland hanteert strikte regels tegenover ons land omdat België geel kleurt op de aangepaste coronakaart van onze noorderburen. De grenscontroles gelden voor iedereen die uit een geel of oranje gebied komt. Momenteel zullen er enkel grenscontroles zijn aan ons land omdat “vakantiegangers uit geelgecodeerde landen als Frankrijk, Spanje en Portugal doorgaans via België terugreizen.”

Er komen momenteel geen controles aan de grens met Duitsland. Volgens Nederland steken voornamelijk reizigers die in Duitsland zelf, Oostenrijk of Italië op vakantie zijn geweest de Duitse grens over en in die landen is volgens de Europese coronakaart weinig aan de hand. “Maar het gaat om mobiele controles, als het nodig is dat er ook aan de Duitse grens gecontroleerd wordt is dat zo geregeld”, voegde de woordvoerder er wel aan toe.

Boete van 95 euro

Overtreders krijgen overigens geen waarschuwing, maar meteen een boete van 95 euro. Ook wie met de trein of het vliegtuig naar Nederland reist, moet zich aan die regels houden.

Belgen die naar Nederland reizen, moeten er overigens rekening mee houden dat Nederland grotendeels rood kleurt. Wie uit een rode zone komt en niet gevaccineerd is, moet zich één of twee dagen na de thuiskomst laten testen op het coronavirus. In afwachting van het resultaat moet je in quarantaine gaan. Bij een negatief resultaat mag je de qaurantaine verlaten. Wie een vaccinatie- of herstelcertificaat heeft, moet zich niet laten testen.

Vergeet niet dat je ook de Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) moet invullen als je langer dan 48 uur in het buitenland verblijft.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20