De winter brengt heel wat mooie dingen met zich mee. Zo was er natuurlijk het gezellige Kerstfeest en met een beetje geluk kunnen we met z’n allen even genieten in een prachtig sneeuwlandschap. Maar met de introductie van de winter dient ook rekening te worden gehouden met verschillende nadelen. Zo zijn er niet alleen de koude temperaturen, ook op de weg wil het al snel wat gevaarlijk(er) worden. Een andere doorn in het oog van veel mensen is de stijgende energiekost tijdens de wintermaanden. Gelukkig zijn er op het internet heel wat interessante tips terug te vinden om deze kosten te kunnen drukken. Vaak kost het echter wel een behoorlijke som geld om deze tips toe te kunnen passen: geld welke veel mensen gewoon niet hebben. Dat het ook anders kan bewijzen we je graag met deze tips:
Kleed je aan in functie van het seizoen
De winter gaat doorgaans gepaard met grijs weer en koude temperaturen. Toch is het zo dat veel mensen in huis rondlopen met een topje of een T-shirt aan. Ook blote voeten in huis zijn tijdens de wintermaanden voor velen geen enkel probleem. Op zich is hier natuurlijk helemaal niets mis mee, maar toch moet er hier een kanttekening bij worden gemaakt. Door ook in huis bijvoorbeeld een warme trui aan te doen en lekker warme sokken aan te trekken, kan de verwarming meteen al een paar graden naar omlaag. Bovendien is het sowieso niet goed om bepaalde ruimtes in huis op een hoge temperatuur te verwarmen. Het bekendste voorbeeld op dit vlak is natuurlijk de slaapkamer. Veel mensen slapen dan ook aanzienlijk beter wanneer de temperatuur in de slaapkamer een beetje lager ligt.
Bovenstaande kan als nadeel met zich meebrengen dat de woning wat kouder aan gaat voelen. Neem nu bijvoorbeeld de sofa. Een sofa die is vervaardigd uit leder kan al snel een behoorlijk stuk kouder aanvoelen wanneer de temperatuur in huis omlaag gaat. Dat is vervelend en natuurlijk ook helemaal niet gezellig. Toch is dit eenvoudig op te lossen. Iedereen heeft namelijk in zijn of haar huis wel een dekentje liggen. Leg dit dekentje netjes op de sofa en je zal merken dat deze meteen een stuk warmer aan zal voelen. Bovendien kan een mooi en lekker warm dekentje ook nog eens een gunstige impact hebben op de uitstraling van je leefkamer, evenals de gezelligheid die je kan ervaren.
Sluit ongebruikte deuren en vensters goed af
Tijdens de zomer is de kans groot dat je elk raam en elke deur in huis gebruikt, al was het maar om te zorgen voor een afdoende ventilatie in je woning. Tijdens de wintermaanden is dat een flink stuk minder het geval. Zijn er in jouw woning deuren en vensters die tijdens de wintermaanden eigenlijk niet of nauwelijks worden gebruikt? In dat geval is het mogelijk om deze af te schermen. Dit kan op tal van verschillende manieren gebeuren. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om ze af te schermen met behulp van een speciaal plastic (inclusief tape) die je in de betere doe-het-zelf-winkels kan kopen. Ook in dit geval moet je uiteraard rekening houden met een bepaalde kostprijs die voor veel mensen helaas te hoog kan uitvallen. In het bijzonder kunnen de kits die aangekocht worden om deuren mee af te sluiten behoorlijk duur uitvallen. Gelukkig bestaat er ook nog een alternatief. Je kan er namelijk ook voor kiezen om je ongebruikte vensters en deuren af te sluiten langs de binnenkant van de woning. Ook op deze manier kan je warmteverlies efficiënt voorkomen.
Spring slim om met de temperaturen in huis
Veel mensen kiezen er voor om in hun woning ten allen tijde een constante temperatuur aan te houden. Op zich valt hier iets voor te zeggen, want op deze manier hoeven er nooit extreme inspanningen te worden geleverd door de verwarming om bijvoorbeeld de woning terug op temperatuur te krijgen. Dit stuwt echter de globale kostprijs van je energiefactuur wel de hoogte in. Veel interessanter is het dan ook om tijdens de momenten waarop je niet thuis bent de verwarming op een lager pitje te zetten. Ook tijdens de nacht is het helemaal niet nodig dat je verwarming even hard blijft draaien als overdag het geval is. Bovenstaande is veel interessanter dan veel mensen op het eerste zicht vermoeden. In eerste instantie is het namelijk niet alleen zo dat je (veel) geld kan besparen op je energiefactuur, daarnaast is het ook nog eens zo dat de overlast voor jou als inwoner van de woning aanzienlijk binnen de perken kan blijven.
Wil je het jezelf nog eenvoudiger en comfortabeler maken? Kies er dan voor om gebruik te maken van een slimme thermostaat. Voor een dergelijke thermostaat moet er natuurlijk wel een bepaald prijskaartje worden betaald, maar dat hoeft helemaal niet zoveel te zijn. Een goede slimme thermostaat is dan ook reeds verkrijgbaar vanaf een kostprijs van om en bij de 100 à 125 euro.
Laat de deur van de oven na het bakken even open staan
Bak je regelmatig een lekkere pizza in de oven of misschien wel één van de vele andere gerechten? In dat geval kan het de moeite waard zijn om de oven na het bakken nog even wat langer open te laten staan. Op deze manier kan de warmte uit de oven een bijdrage leveren aan het opwarmen van met name de keuken evenals andere aangrenzende ruimtes.
Vul openingen en herstel barsten
Wanneer je even grondig je woning onder de loep neemt is de kans groot dat je op verschillende plaatsen niet alleen openingen, maar ook barsten aan zal treffen. Deze lijken op het eerste zicht misschien onschuldig en veel te klein om voor een bepaald warmteverlies te kunnen zorgen, maar toch is dat wel degelijk het geval. Door alle openingen op te vullen en eventuele barsten te herstellen, zorg je er dan ook voor dat je het warmteverlies in je huis wel degelijk aanzienlijk kan terugdringen. Het spreekt voor zich dat je dit ook altijd terug zal zien in de energiefactuur. Iedereen die een klein beetje handig is, kan dit overigens zelf doen. Ook hiervoor hoef je dan ook zeker en vast geen hoge kosten te vrezen, in tegendeel.