Sinds de start van het schooljaar hebben verschillende beursindexen wat terrein moeten prijsgeven. Door de stijgende energieprijzen en de oplopende inflatie vrezen analisten dat de turbulente periode op de beurzen nog niet voorbij is. Maar hoe kan je je portefeuille beschermen tegen een eventuele beurscorrectie?
Hoe kan je ervoor zorgen dat je beleggingsportefeuille bestand is tegen een beurscorrectie?
Waarom is dit belangrijk?
Een goede beleggingsstrategie is belangrijk om je portefeuille te beschermen tegen eventuele correcties op de beurs. Beleggen op lange termijn blijft de beste manier om mooie rendementen te realiseren. Al is het niet altijd duidelijk wat je moet doen bij een dreigende beurscorrectie. Een volledige overschakeling naar cash geld is zelden een goed idee.Tussen 1 september en 12 oktober is de Bel20 gezakt met zo’n 3,8 procent tot 4.160 punten. Ook elders in de wereld doken de indexen in het rood. De Eurostoxx50 zakte tijdens diezelfde tijdspanne met 4,05 procent tot 4.055 punten. In de Verenigde Staten verloor de Dow Jones sinds 1 september 2,65 procent en ging de Nasdaq 5,5 procent lager.
Turbulente periode
Verschillende analisten hadden de afgelopen maanden al gewaarschuwd dat september en oktober het einde zouden inluiden van de opwaartse koersbewegingen sinds de start van de coronacrisis. Er zijn op dit moment dan ook heel wat onzekerheden in de wereld. Zo krijgen gezinnen en bedrijven wereldwijd te maken met stijgende energieprijzen. Die toename is zodanig stevig dat verschillende landen, waaronder België, maatregelen hebben genomen om de impact van die stijgingen op de energiefactuur ietwat binnen de perken te houden.
Voorts is er de stevige inflatie die het gevolg is van onder meer flessenhalzen in de toeleveringsketens. Verschillende bedrijven hebben tijdens de gezondheidscrisis namelijk de deuren moeten sluiten. Intussen is de wereldwijde economie aan het herstellen van de pandemie en dat vertaalt zich in een forse toename van de vraag. Het aanbod heeft momenteel veel moeite om die toegenomen vraag bij te benen. Daarnaast mogen we de kredietcrisis bij de Chinese vastgoedreus Evergrande niet uit het oog verliezen. Dat bedrijf miste onlangs opnieuw rentebetalingen op obligaties.
Volop kiezen voor cash?
Het beursoptimisme van het afgelopen jaar moet met andere woorden plaats maken voor onzekerheid. Veel beleggers vragen zich dan ook af wat ze met hun portefeuille moeten doen. Moeten ze de aandelenmarkten tijdelijk de rug toekeren en volop voor cash kiezen? Volgens verschillende analisten is dat een slechte keuze. Door de aandelenmarkten volledig te verlaten, moet je twee moeilijke keuzes maken: wanneer stap je eruit? En wanneer koop je je opnieuw in?
De geschiedenis heeft inmiddels aangetoond dat het zo goed als onmogelijk is om de perfecte koop- en verkoopmomenten te kiezen. Door in de markt te blijven, profitieer je van alle potentiële koerswinsten. Die laatste strategie is voornamelijk interessant voor wie belegt voor de lange termijn. Op die manier kan je herstellen van een eventuele beurscorrectie.
Liquiditeit in je portefeuille
Betekent dat dat je helemaal geen cash moet aanhouden? Zeer zeker niet. Ashbel Williams, een gepensioneerde vermogensbeheerder die vroeger werkte voor de Florida State Board of Administration en een portefeuille beheerde van 200 miljard dollar, benadrukte in een interview met CNBC dat het belangrijk is dat je een bepaald gedeelte van je portefeuille snel kan omtoveren tot cash. Op die manier kan je vlot beleggen in andere activa bij een eventuele beurscorrectie.
“Je moet dus een beetje liquiditeit in je portefeuille hebben indien de markten dalen”, aldus de voormalige vermogensbeheerder. “Zo kan je vlotjes inspelen op een beurscorrectie en je portefeuille herbalanceren. Je wordt ook niet gedwongen om bepaalde risicovolle activa van de hand te doen tegen gereduceerde prijzen.”
Liquide activa zoals schatkistcertificaten, die beleggers snel kunnen kopen en verkopen en die in tijden van onrust meestal in waarde stijgen, zijn in het verleden een goede methode geweest om opbrengsten te genereren voor een herbalancering naar aandelen en om in te spelen op een heropleving van de aandelenmarkten. “Dat is exact wat wij gedaan hebben in maart 2020 (start wereldwijde coronacrisis, red.) en in 2009 (financiële crisis, red.)”, zei Williams.
(am)