Hoe kan ik mijn eigen schoonheidsproducten zelf maken?

Al eeuwenlang zijn mensen bezig met persoonlijke verzorging en het gebruik van de meest uiteenlopende schoonheidsproducten. Het feit dat de meeste mensen er schoon en verzorgd bij willen lopen, is voor bepaalde sectoren binnen de industrie dan ook een reden geweest om een breed scala aan schoonheidsproducten te ontwikkelen en op de markt te brengen. In de meeste gevallen zijn deze producten echter niet alleen perfect om jezelf goed mee te verzorgen, maar ook om aanzienlijke bedragen uit je zak te kloppen. Kortom: veel schoonheidsproducten die je in een winkel kunt kopen, zijn vaak erg duur.

Geld besparen op schoonheidsproducten

Hoewel er nog steeds grote groepen mensen zijn die zweren bij het gebruik van een product, of zelfs producten, van een bepaald merk, kun je ook behoorlijk wat geld besparen op verschillende schoonheidsproducten. Je moet dan echter wel bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken en wat tijd op te offeren om zelf schoonheidsproducten te maken. Dit is echter wel een prima alternatief voor het spenderen van een fortuin aan:

  • zeep,
  • aftershave,
  • anti-roosshampoo,
  • droge shampoo,
  • conditioner,
  • haargel,
  • haarlak,
  • deodorant,
  • mondwater
  • en nog een heleboel andere schoonheidsproducten.

Hieronder hebben we een aantal favoriete schoonheidsproducten vermeld die je eenvoudig zelf kunt maken. We laten je dus zien hoe je gemakkelijk geld kunt besparen en dat alles door gebruik te maken van ingrediënten die je doorgaans wel bekend zullen zijn en waar je van weet dat je op kunt vertrouwen. 

Zeep

Zeep maken is een oud ambacht die inmiddels aan een enorme comeback is begonnen. Naast gewone zeep kun je echter ook zonder veel moeite je eigen vloeibare handzeep maken. Je kunt dus geld besparen door de volgende ingrediënten om te vormen in een schuimende handzeep:

  • een lege dispenser voor schuimende zeep (nieuw of een gebruikt exemplaar),
  • vloeibare handzeep naar keuze,
  • water,
  • een maatlepel of een eetlepel.

De dispenser en de pomp dien je uiteraard goed te reinigen en van aangekoekte zeepresten te ontdoen als je een gebruikt exemplaar gaat gebruiken. Zo zal namelijk voorkomen worden dat de pomp verstopt raakt. De lege dispenser vul je vervolgens voor ¾ met schoon warm water. Dit warme water werkt namelijk het beste als je alle ingrediënten wilt gaan mengen. Bij het water voeg je, uiteraard voorzichtig, een eetlepel vloeibare handzeep en mengt alles grondig door elkaar. Door de zeep aan het water toe te voegen zullen er uiteindelijk minder zeepbelletjes bovenin de dispenser ontstaan. Nu kun je de dispenser verder vullen met water. Hierbij moet je er wel voor zorgen dat er een kleine ruimte overblijft aan de bovenkant van de behuizing van de pomp. Nadat je de dispenser goed af hebt gesloten, dient het geheel goed geschud te worden en zul je een paar keer moeten pompen om de schuimvorming van de zeep op gang te brengen.

Vloeibare handzeep

Om zelf vloeibare handzeep te kunnen maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • een stuk zeep (geparfumeerde of ongeparfumeerde naar keuze),
  • een mes, kaas rasp of keukenmachine,
  • water,
  • een pan,
  • etherische oliën (als je daarvan houdt),
  • eventueel zeepkleurstof,
  • een aantal lege zeepdispensers.

Om te beginnen rasp je vier ons zeep of hakt deze in kleine stukjes (met de hand of in een keukenmachine). Ondertussen breng je vier liter water aan de kook en voeg (als de pan van het vuur is gehaald) daar dan de zeepvlokken aan toe. Door te roeren zal de zeep gaan smelten en één geheel gaan vormen maar nog wel erg vloeibaar blijven.

Je kunt nu het mengsel af laten koelen voor minimaal 15 minuten en dan opnieuw het geheel door te roeren. De zeep dient nu iets dikker te zijn. Daarna zul je de zeep nog verder af moeten laten koelen (een paar uur of zelfs een gehele nacht). Om het mengsel daarna te kunnen controleren, zul je er wederom door moeten roeren en wanneer je van mening bent dat de zeep te vloeibaar is, dan zul je alles weer op moeten warmen en meer zeepvlokken toe moeten voegen. Indien het geheel te dik lijkt, dan moet je het eveneens opnieuw opwarmen, maar dan meer water toe gaan voegen.

Op het moment dat je tevreden bent met de dikte van de vloeibare zeep, dan voeg je eventueel een paar druppels etherische olie en/of kleurstof toe. Het gehalte aan essentiële olie mag echter niet meer zijn dan 2 procent van het recept en slechts 1 procent als het product door kinderen gebruikt gaat worden. Het enige dat nu nog rest is het overgieten in zeepdispensers en genieten van je zelfgemaakte product.

Aftershave

Zelf aftershave maken, betekent met vertrouwde producten geld besparen en jezelf toch goed verzorgen. Voor zelfgemaakte aftershave heb je namelijk maar drie ingrediënten nodig, te weten:

  • appelwijnazijn,
  • water,
  • een lege fles.

De lege fles vul je met gelijke delen appelazijn en water en vervolgens schudt je het geheel om te mengen. Het gebruik van deze zelfgemaakte aftershave verschilt overigens niet van het product dat je koopt in een winkel: gewoon aanbrengen op de geschoren gezichtshuid. Vanwege het feit dat deze aftershave geen parfum bevat, is de kans op huidirritatie echter wel een stuk kleiner.

Shampoo

Om voordelig een shampoo te maken, die geen agressieve ingrediënten bevat, heb je niet veel producten nodig. Je hoeft immers alleen maar één deel zuiveringszout te mengen met drie tot vier delen water totdat er een pasta ontstaat (soms moet je wat experimenteren om te zien hoeveel je precies nodig hebt). Deze shampoo gebruik je vervolgens om je hoofdhuid en haren mee te masseren gedurende twee minuten. Daarna spoel je alles goed uit met wat azijn en je haar is weer fris en fruitig. Als bijkomend voordeel kan worden vermeld dat deze shampoo prima werkt om roos te bestrijden en te voorkomen.

Droog Shampoo

Om voordelig zelf droog shampoo te kunnen maken, heb je alleen maar twee ingrediënten nodig:

  • zuiveringszout,
  • maïszetmeel.

Je hoeft deze ingrediënten alleen maar goed te mengen en in een gesloten verpakking op een droge plaats te bewaren tot gebruik. Om de droge shampoo te gebruiken, hoef je alleen maar een klein beetje over je haar te verdelen (met je vingers of een haarborstel).

Conditioner

Een goedkope conditioner, zonder toevoeging van allerlei chemische stoffen, maak je gemakkelijk van:

  • azijn (de witte variant of appelazijn),
  • water

Meng één deel azijn samen met 3 tot 4 delen water (je dient even te experimenteren om te zien welke verhouding het meest ideaal is). Deze conditioner kun je aanbrengen op schoon haar (bijvoorbeeld nadat je je haar hebt gewassen met zelfgemaakte shampoo) en het gedurende een paar minuten laten zitten voordat je het goed uitspoelt.

Zelfgemaakte stylingproducten

Niet al je geld hoef je achter te laten bij de kapper, simpelweg omdat je een heleboel stylingproducten zelf kunt maken.

Haargel

Om een voorraadje haargel te maken voor een paar weken (mits je de gel op de juiste manier bewaart) maak je met de volgende ingrediënten:

  • 1/2 tot 1 theelepel gelatine,
  • 1 kopje warm gedestilleerd water,
  • Etherische oliën (als je dat wilt),

De gewenste hoeveelheid gelatine los je op in het warme water en het geheel goed door te roeren. Je kunt eventueel meer gelatine toevoegen en wederom goed mengen als je de gel dikker wilt maken. De zelfgemaakte haargel koel je vervolgens af in de koelkast voor de duur van ongeveer 3 uur. Om een lekker geurtje aan de zelfgemaakte haargel te geven, kun je een paar druppels van je favoriete essentiële olie toevoegen en alles goed mengen. Deze haargel kun je zowel op droog als op nat haar gebruiken en het haar stylen zoals je dat gewend bent om te doen. De zelfgemaakte haargel kan 1 tot 2 weken worden bewaard en veilig worden gebruikt.

Haarlak

Om zelf haarlak te maken, heb je een aantal verschillende ingrediënten nodig (die overigens vaak goed verkrijgbaar zijn), te weten:

  • 1 citroen,
  • 2 deciliter water,
  • een pan,
  • een fornuis of kookplaat,
  • een zeef
  • een lege, goed gereinigde spuitfles.

Om te beginnen snijd je de citroen in partjes en leg deze in de pan samen met twee kopjes water. Het geheel laat je koken tot de helft van de vloeistof is overgebleven. Het gekookte citroenwater moet nu enige tijd afkoelen voordat je het gaat zeven en in een schone spuitfles kunt doen. Op de fles breng je een label aan met daarop de inhoud en de datum waarop deze is gemaakt. (na een week dient de haarlak namelijk niet meer gebruikt te worden). Indien de gebruikte spuitbus wat plakkerig aan gaat voelen, kun je de haarlak gaan verdunnen met een beetje water. De haarlak bewaar je het beste in de koelkast, Je kunt de houdbaarheid van deze zelfgemaakte haarlak verlengen, door een eetlepel alcohol aan de spuitfles toe te voegen als je deze met het citroenwater vult. Door deze toevoeging kun je de haarlak bij kamertemperatuur bewaren voor de duur van maximaal twee weken. Wanneer de haarlak troebel wordt, gaat schimmelen of muf gaat ruiken, dan dien je deze direct weg te gooien.

Deodorant

Voor zelfgemaakte geparfumeerde deodorant meng je gelijke delen zuiveringszout en maïszetmeel (voor de houdbaarheid) en voeg daar een paar druppels etherische olie of een handvol gedroogde bloemen (zoals lavendel) aan toe. Deze deodorant kun je het beste bewaren in een luchtdichte verpakking.

Mondwater

Zelfgemaakt mondwater bestaat uit een halve theelepel bakpoeder op een half glas warm water. Dit mengsel kun je gebruiken om mee te gorgelen. Dit mondwater is een directe oplossing voor zelfs de meest ernstige vorm van een slechte adem. Het mengsel kun je voor de duur van drie tot vier dagen bewaren. Na deze periode is de verhouding tussen het zuiveringszout en het water waarschijnlijk niet meer juist (maar niet schadelijk voor je gezondheid).

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.